Waarom stijgt de zilverprijs?

Het is dezer dagen moeilijk om een grondstof te vinden die meer in trek is dan zilver. De waarde van het edelmetaal steeg dinsdag met liefst 7 procent, zijn grootste stijging sinds maart 2014 en noteert nu liefst 83 procent hoger dan in maart. Ook woensdag zet zilver zijn klim verder.

Volgens Jeroen Blokland, senior portfolio manager bij Robeco Asset Management, is zilver – net als goud trouwens – in een perfecte storm terechtgekomen. Het gaat om een combinatie van agressieve monetaire politiek, die de return op obligaties en de rente laag houdt. Een droomscenario voor edelmetalen.

Zilver is een fascinerend edelmetaal

Zilver is een fascinerend edelmetaal, dat steeds een unieke dubbelrol heeft vervuld. Naast zijn gebruik als geld wordt het ook overvloedig gebruikt in de industrie. Het heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid. Daarnaast is zilver van alle metalen ook de beste warmtegeleider en heeft het de hoogste optische reflectie.

De lijst van zaken waarin zilver verwerkt zit, is dan ook lang. Batterijen, computers, spiegels, chirurgisch materiaal, wasmachines, juwelen, plasmaschermen, … Met andere woorden: het leven zoals we het vandaag kennen, zou niet hetzelfde zijn zonder zilver. Maar in het overgrote deel van deze apparaten is het zilver niet recycleerbaar en gaat het dus verloren. Dat betekent ook dat de vraag naar zilver prijsinelastisch is. 

De hoeveelheid zilver die wordt gebruikt is dermate klein dat zelfs een verdubbeling van de zilverprijs amper effect zou hebben op de uiteindelijke eindprijs van het product waarin het verwerkt zit. De industrie verbruikt 57% van het totale zilveraanbod en die vraag nam samen met het aanbod sinds 2010 licht af. Tot 2016, toen de onrust op de financiële markten en de complexe huidige geopolitieke situatie de vraag opnieuw deed toenemen. Dat terwijl het globale aanbod in 2018 met 3% daalde. Vandaag profiteert het edelmetaal ook van de ruk naar ‘groen’. Want zilver zit ook in technologieën voor hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en elektrische auto’s. 

Waarom noteert zilver nog altijd op een fractie van de goudprijs?

Waarom noteert zilver dan nog altijd op een fractie van de goudprijs? Zilver spreekt investeerders maar matig aan. In tegenstelling tot goud is het veel volumineuzer. Wie vandaag 30 gram goud koopt, kon voor datzelfde bedrag woensdag om en bij de 2,5 kilo zilver krijgen of 83 keer die hoeveelheid. In april was dat zelfs 113 keer. Het succes van goud en diamant zit net in het gemak om grote waarden snel en discreet te vervoeren.

Verder verkleurt zilver omdat het reageert op zwavel, dat overvloedig in de lucht aanwezig is. Na verloop van tijd verliest het zijn glans en wordt het zwart. Tenslotte is de prijs van zilver volatieler dan die van goud, omdat zilver meer industrieel gebruik kent en dus gevoeliger is voor recessies en periodes van economisch herstel. Niet iets waar beleggers op zitten te wachten. De uitzonderlijke tijden die we vandaag beleven niet te na gesproken.

Meer