Amerikaanse inflatie schiet naar hoogste peil sinds 2008

De Amerikaanse inflatie is in april op jaarbasis gestegen met 4,2 procent. Dat is het hoogste peil in meer dan tien jaar en veel hoger dan de verwachtingen.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen maanden is al meermaals duidelijk geworden dat de beleggers als de dood zijn voor een te stevige inflatie. Indien de inflatie sneller stijgt dan verwacht, kan de Federal Reserve beslissen om de rente te verhogen. Een stijgende rente is nefast voor aandelenbeleggers. Om te beginnen moeten de bedrijven meer schulden maken als de rente stijgt. Daarenboven worden vastrentende activa interessanter waardoor er minder interesse is voor aandelen. Een stijgende rente is voornamelijk nefast voor tech- en groeiaandelen. De beurswaarde van dergelijke bedrijven stoelt immers op toekomstige winsten. Een stijgende rente knibbelt aan die winsten.

Beleggers waren zich de afgelopen dagen al aan het voorbereiden op een stevig inflatiecijfer, maar een stijging van 4,2 procent hadden zelfs zij niet zien aankomen. Volgens een bevraging van de Dow Jones werd er uitgegaan van een inflatie van 3,6 procent. Op maandbasis is de inflatie gestegen met 0,8 procent. Dat is 60 basispunten meer dan de verwachtingen.

Op jaarbasis gaat het om de stevigste toename sinds september 2008. De stimulusplannen van de Amerikaanse president Joe Biden en de hogere grondstofprijzen hebben het leven in de Verenigde Staten (VS) duurder gemaakt.

Tijdelijke inflatie

We mogen weliswaar niet vergeten dat vorig jaar de coronacrisis nog volop aan de gang was. Het is door de vergelijking met die periode dat de inflatie nu zulke hoge toppen scheert. In april 2020 was er immers sprake van lockdowns in verschillende Amerikaanse staten, wat natuurlijk een impact had op de economische groei en inflatie. Ook de komende maanden zal de inflatie op jaarbasis daardoor mogelijks hoger zijn dan verwacht.

De beleidsmakers van de Federal Reserve en veel economen hebben het daarom om een tijdelijke inflatiepiek. Zij zijn er van overtuigd dat er nog geen sprake is van een duurzame stijging van de inflatie. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft in het recente verleden al meermaals aangegeven dat er nog niet meteen plannen om tafel liggen om het monetaire beleid te verstrakken. De verwachting is dat de inflatie tegen het einde van dit jaar zal schommelen rond 2 procent. De Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Stijgende rente

Het stevige inflatiecijfer voedt weliswaar de vrees bij de beleggers dat de Federal Reserve het geldbeleid sneller dan verwacht zal verstrakken. Een hogere rente weegt immers op de beursresultaten. Op het moment van dit schrijven kleurt Wall Street dan ook rood. Na een uur handelen noteert Nasdaq 1,3 procent in het rood. Dow Jones staat op een verlies van 0,45 procent en S&P500 is 0,7 procent kwijt.

(lb)

Lees ook:

Meer