Miljardair Sam Zell is van mening veranderd en kocht nu toch goud om het inflatiespook te bezweren

Sam Zell, vastgoedinvesteerder en berucht miljardair uit Chicago, vertelde aan Bloomberg dat hij ‘overal waar hij kijkt tekenen van inflatie ziet’. Hij plant zich te wapenen tegen de geldontwaarding met een edelmetaal dat al een tijdje ‘uit de mode’ is. 

Nu Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen laat doorschemeren dat de Fed gedwongen kan worden om de rente vroeger te verhogen, waardoor de hoge waarderingen van aandelen in gevaar komen, neemt Zell -voor de allereerste keer- zijn toevlucht tot deze ‘ouderwetse’ inflatiehedge. Ondanks het feit dat investeren in goud volgens sommige beleggers door bitcoin overbodig is gemaakt …

De miljardair erkent dat ook hij ooit de spot heeft gedreven met beleggers omdat ze in het edelmetaal geloofden: ‘Uiteraard is het een van de natuurlijke reacties om goud te kopen’, aldus Zell. ‘Het is wat ironisch omdat ik mijn carrière heb doorgebracht met in vraag stellen waarom iemand goud zou willen bezitten. Het heeft geen inkomen, het kost geld om het op te bergen. En toch, als je de devaluatie van de munt ziet, zeg je, wat hou ik hier nog over?’

Voortbordurend op dit thema zegt de 79-jarige Zell dat hij zich zorgen maakt over de dollar en andere munteenheden. Ook heeft hij zijn bedenkingen bij landen die veel geld drukken, zoals zijn VS. 

Jaren 1970

Hij vraagt zich af of de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn, zoals Fed-baas Jerome Powell blijft volhouden.

Wat betreft de vraag waar de inflatiedruk het duidelijkst is, zei Zell dat inflatie ‘overal’ kan worden waargenomen.

‘Oh boy, we zien het overal’, aldus Zell. ‘Je leest over de houtprijzen, maar we zien het in al onze bedrijven. De duidelijke knelpunten in de toeleveringsketen drijven de prijzen op. Het doet erg denken aan de jaren 1970.’

Geen olie

Hoewel Zell goud koopt, heeft hij niet zoveel vertrouwen in andere grondstoffen, zoals olie. Het zwarte goud zal volgens hem uitgespeeld raken door de toegenomen vraag naar elektrische voertuigen. 

Hij voegt eraan toe dat hij bezorgd is over de verzwakking van de Amerikaanse elektriciteitsnetten door hernieuwbare energiebronnen, en wijst op recente voorbeelden in Texas en Californië van storingen in de elektriciteitsnetten.

Biografie

Samuel Zell heeft aanzienlijke belangen ín, en is voorzitter ván, verscheidene bedrijven die aan de New York Stock Exchange genoteerd staan; Equity Residential (EQR), Equity LifeStyle Properties (ELS), Equity Commonwealth (EQC), en Covanta Holding Corp. (CVA), en Anixter.

In 2018 rangschikte Bloomberg Zell als ’s werelds 397ste rijkste persoon. In oktober 2020 had Zell een nettowaarde van 4,7 miljard dollar, volgens Forbes.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20