Historische vrieskou in VS: Energiesector verlamt en stroomuitval breidt uit naar Mexico

De zuidelijke staat Texas van de Verenigde Staten worstelt al een hele week met historisch lage temperaturen tot wel -18 graden. De energiesector ligt compleet plat. Miljoenen Texanen zitten daarom al een hele dag zonder stroom en ook in Mexico gingen in 4,7 miljoen huizen op dinsdag de lichten uit.

De staat Texas kampt momenteel met een van de grootste stroomuitvallen in de geschiedenis van de VS. Het vriest er al de hele week dat het kraakt. Sterk nog: de temperaturen zijn er in 30 jaar niet meer zo laag geweest.

Hierdoor moest de befaamde schalieoliestreek van Permian Basin maandag al toegeven aan een verlaagde productie van maar liefst een miljoen olievaten per dag. De prijzen van petroleum zullen volgens sommige experts hierdoor het plafond van 100 dollar per vat halen. Dinsdag werd duidelijk dat ook windturbines in de staat zijn platgelegd door de vrieskou.

Frustraties in Mexico

Volgens elektriciteitsmeter Poweroutage.us zitten er nu zo’n 3,5 miljoen Texanen zonder stroom. En dat tijdens historisch barre weersomstandigheden voor een staat die in de zomer gemakkelijk gemiddelde temperaturen van 30 graden haalt.

Een overzicht van de stroomuitval in Texas. Bron: Poweroutage.us.

Het noorden van Mexico, dat grotendeels afhangt van de VS voor stroom, werd mogelijks nog harder getroffen. Daar zitten momenteel naar schatting 4,77 miljoen huishoudens zonder stroom. De stroomstoring werd onmiddellijk aangegrepen door de Mexicaanse regering als politiek agendapunt. President Andres Manuel Lopez Obrador was al langer op zoek naar een manier om Mexico minder afhankelijk te maken van de VS voor stroom.

‘Deze stroomstoring is de reden waarom Mexico naar autonomie moet streven,’ zei Miguel Reyes, een lid van de Mexicaanse Federale Commissie voor Elektriciteit.

Bevoren generators

De staatoverheid van Texas zal de komende dagen moeten uitleggen waarom het stroomnetwerk niet opgewassen was tegen het weer. Volgens sommige energiebedrijven was de infrastructuur voor de zomer niet beschikbaar tijdens de winter. Toen de Texanen zondag massaal hun verwarming inschakelden, was er niet genoeg stroom en ging het dus mis.

Hoewel de gouverneur van Texas beweert dat de stroomnetwerken niet beschadigd zouden zijn, zijn er volgens de energiebedrijven wel verschillende generators voor energie uit gas en kolen volledig bevroren. Het is niet duidelijk wanneer de Texanen en Mexicanen weer stroom zullen krijgen.

Ondertussen trekt sneeuwstorm Viola over de noordwestelijke staat Oregon. Daar zitten al ongeveer 330.000 huishoudens zonder stroom, zegt Poweroutage.us.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20