Petroleumprijzen klimmen: Texas produceert elke dag 1 miljoen minder vaten door extreem koud weer

De aardolieproductie in het zuidwesten van de Verenigde Staten is zwaar getroffen door het koude weer. Er worden elke dag zeker 1 miljoen minder vaten afgeleverd. Het aanbodtekort doet de prijzen stijgen. Het wordt afwachten of beter weer de markt terug in balans zal brengen.

De streek rond Permian Basin in het noordwesten van de staat Texas worstelde de afgelopen dagen met het koudste weer in 30 jaar. IJskoude arctische lucht verlamde de activiteiten binnen de befaamde petroleumstreek. De Texanen moesten vorige week elke dag 1 miljoen vaten aardolie minder aan de man brengen. Het is de zoveelste tegenslag voor de lokale aardoliesector in die streek.

Vorig jaar hadden de Texanen al te maken met massaontslagen, verschillende faillissementen van gevestigde bedrijven, geannuleerde landveilingen en dalende productiecijfers. De strenge winter van dit jaar was dus de zoveelste klap voor de Amerikaanse slagader van de ‘fracking’-industrie.

-18 graden

De werkomstandigheden werden in de regio vorige week vrijwel onmenselijk. De industrie van Permian Basin was namelijk niet voorbereid op de recordtemperaturen van -18 graden Celsius waar ze vorige week mee te maken kregen. Dat is de laagste kwikstand in de staat sinds 1989. Leveranciers schatten aanvankelijk dat er elke dag enkele honderden vaten minder zouden aankomen. Dat getal bleek dus veel hoger te zijn.

De prijs van een petroleumvat in de afgelopen 6 maanden. Bron: Bloomberg Markets

De plotse oliedroogte hielp de prijs dan ook boven de 60 dollar per vat klimmen voor de eerste keer in een jaar tijd. Het is van mei vorig jaar geleden dat de prijs van aardolie zo snel omhoog schoot. Normaal halen Texas en New Mexico samen ongeveer 5,8 miljoen vaten per dag uit de olierijke grond. Dat is ongeveer de helft van alle aardolie die de VS produceert.

Wachten op beter weer

Olieproducenten zijn hoopvol dat het vanaf dinsdag weer beter zal worden. Dan zou het aanbod snel moeten herstellen. Trucks konden door de extreme koude niet meer uitrukken om olie uit de velden op te halen, waardoor producten de bronnen moesten sluiten. Vanaf dinsdag zou het weer warm genoeg moeten zijn voor de grote voertuigen.

Het is niet de eerst keer dat extreme temperaturen zorgen voor plotse prijsverschuivingen. De prijs van lokaal aardgas in de Verenigde Staten schoot onlangs ook de lucht in nadat apparatuur beschadigd werd door de kou in een fabriek in Anadarko Basin, Oklahoma.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20