ConocoPhillips versterkt met de overname van Concho Resources zijn positie op de fracking-markt

Het Amerikaanse energieconcern ConocoPhillips, producent van olie en gas, neemt zijn sectorgenoot Concho Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,7 miljard dollar. Het fusiebedrijf beschikt over een officiële reserve van 23 miljard vaten. Gerekend wordt dat de fusie een jaarlijkse besparing van 500 miljoen dollar kan opleveren.

De operatie bevestigt volgens waarnemers dat de consolidering binnen de Amerikaanse fracking-industrie zich verder doorzet. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen worden afgerond.

Fracking

Het fusiebedrijf wordt met een dagproductie van meer dan 1,5 miljoen vaten per dag één van de grootste onafhankelijke olieproducenten van de Verenigde Staten. De waarde van de samengestelde groep wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 60 miljard dollar.

Er werd al enkele tijd over een mogelijke overname van Concho Resources door ConocoPhillips gesproken. Toch zeggen verschillende waarnemers verrast te zijn dat de operatie door de raad van bestuur van Concho is goedgekeurd. ‘In vergelijking met vele andere fracking-bedrijven kon Concho immers op een sterkere financiële positie terugvallen,’ zeggen zij.

De opkomst van de fracking-industrie heeft in de Verenigde Staten tot de creatie van heel wat nieuwe olieproducenten geleid. Vele bedrijven werkten echter met minieme winstmarges.

Toen de olieprijzen begonnen te dalen, bleken dan ook vele bedrijven in moeilijkheden te raken. Een consolidatie van de sector was eerder al verwacht, maar de val van de olieprijzen zou die trend nog versnellen. Er vielen echter ook heel wat faillessementen.

Consolidatie

Spraakmakend was in de lente van vorig jaar de strijd tussen Chevron en Oxy voor de overname van Anadarko Petroleum. Uiteindelijk ging Anadarko voor een bedrag van 55 miljard dollar naar Oxy. In juni dit jaar slaagde Chevron er echter op zijn beurt in om Noble Energy in te lijven voor een bedrag van 13 miljard dollar.

Zowel Noble als Anadarko behoorden tot de grootste producenten van het Permian Basin, gelegen in de staten Texas en New Mexico en een van de belangrijkste gebieden in de Verenigde Staten voor de winning van olie en gas uit schalielagen. 

Deze laatste operatie bracht de voorbije weken in de sector nog een aantal overnames op gang. Die lijst wordt nu aangevuld door de overname van Concho Resources door ConocoPhillips.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20