Pionier van de Amerikaanse fracking-industrie vraagt faillissement aan

De lage petroleumprijzen wordt Chesapeake Energy, een olie- en gasconcern dat de Amerikaanse schalierevolutie mee leidde, fataal. Het is het zoveelste teken aan de wand dat de olieprijscrash de energiesector in de VS teistert.

Tegen 2017 had Chesapeake bijgedragen aan de nieuwe status van de VS als exporteur van aardgas in plaats van een importeur. Het bankroet van een bedrijf dat meer dan een decennium geleden de doorbraak van schaliegas en -olie mee forceerde, doet de sector op zijn grondvesten daveren. 

Hoewel de markt de voorbije maanden een sterk herstel vertoonde van de olieprijscrash in april – toen de Amerikaanse olie even onder de prijs van nul dollar verhandeld werd – wordt Amerikaanse olie nog steeds onder de 45 dollar per vat verhandeld. Dat is nochtans de minimumprijs die veel bedrijven nodig hebben om het hoofd boven water te houden.

Schulden

Ook Chesapeake Energy begeeft het onder het gewicht van de lage prijzen in combinatie met zijn grote schuldenberg. In het begin van het jaar stond er bijna 10 miljard dollar uitstaande schuld in de boeken. In het eerste kwartaal noteerde het concern een verlies van 8,3 miljard dollar.

Fracking, een zeer vervuilende methode om onder andere schaliegas en schalieolie uit de diepe ondergrond vrij te maken, maakte van de Verenigde Staten de grootste producent van ruwe olie ter wereld. Vorige week waarschuwde consulent Deloitte nog in een rapport dat de daling van de olieprijzen veel frackingbedrijven fataal zou worden. De industrie slaagde er het voorbije decennium namelijk niet in om sterke financiële reserves op te bouwen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20