Windenergie verschuift steeds meer naar offshore-parken

Fabrikanten van windturbines hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar voor ruim 17 gigawatt orders ontvangen. De waarde van de opdrachten wordt geraamd op een bedrag van 16 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood Mackenzie.

Hoewel de totale orders tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar een terugval moesten optekenen, kon in de offshore sector een sterke groei worden gemeld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het Duits-Spaanse concern Siemens Gamesa en het Deense bedrijf Vestas een verwoede strijd om het marktleiderschap uitvechten. In de top tien kunnen ook vier Chinese bedrijven worden teruggevonden.

Subsidies

‘Tegenover dezelfde periode vorig jaar boekten de producenten van windturbines tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 45 procent minder orders,’ voert Wood Mackenzie aan. ‘Dat kan echter worden verklaard door een uitzonderlijke piekperiode vorig jaar.’

‘Toen hebben immers veel energiebedrijven extra orders geplaatst. Daarmee anticipeerden op de beslissing van de Verenigde Staten en China om de subsidies voor de bouw van windmolenparken te verminderen of te stoppen.’

Siemens Gamesa ontving met een capaciteit van meer dan 4,1 gigawatt het grootste aantal orders. Met ruim 4 gigawatt volgt Vestas echter op bijzonder korte afstand. Siemens Games is echter vooral in de offshore sector actief. Bestellingen voor onshore turbines vertegenwoordigden bij het bedrijf slechts een volume van ongeveer 1,1 gigawatt. Vestas daarentegen is quasi uitsluitend op de markt van de onshore windmolens te vinden.

Het Amerikaanse concern General Electric staat met orders voor ongeveer 2,2 gigawatt op een grote afstand op een derde plaats, gevolgd door het Chinese concern Envision en de Japans-Deense joint-venture MHI Vestas. De top tien bestaat verder uit Nordex, Mingyang, Goldwind, Enercon en CSIC Haizhuang.

Offshore

Op de onshore markt is er volgens Wood Mackenzie een duidelijke trend naar de aankoop van turbines met een grotere capaciteit. ‘Daardoor hopen de producenten van elektriciteit een maximale opbrengst te kunnen halen uit de beperkte ruimte die op land beschikbaar is,’ stippen de analisten aan.

‘Zowel Siemens Gamesa, Vestas als Nordex konden het voorbije kwartaal orders optekenen voor onshore turbines met een capaciteit van minstens 5 megawatt.’ Wood Mackenzie merkt verder op dat Chinese ontwikkelaars van windmolenparken al voor het zesde kwartaal op rij meer dan 2 gigawatt aan capaciteit hebben besteld. Die orders gingen voor 66 procent naar Envision.

Wood Mackenzie wijst erop dat over de tweede helft van het voorbije decennium globaal een gestage toename van het aantal orders kon worden gemeld. ‘Vorig jaar was er sprake van een uitzonderlijke piek,’ aldus de analist.

Siemens Gamesa was het voorbije kwartaal de eerste fabrikant die meer dan 3 gigawatt offshore orders heeft ontvangen. In totaal boekten de fabrikanten voor 6,5 gigawatt offshore bestellingen. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De offshore sector nam de voorbije drie maanden 38 procent van alle orders voor zijn rekening.

Meer