Yellen: ‘Renteverhoging is misschien nodig om oververhitting economie te voorkomen’

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft dinsdag in een interview met het magazine The Atlantic gezegd dat een renteverhoging eventueel nodig zal zijn om een oververhitting van de economie te vermijden.

Het inflatiespook duikt opnieuw op. Voor beleggers is dat slecht nieuws want een stijgende inflatie zal een stijgende rente in de hand werken. Bij een stijgende rente zien bedrijven hun schulden toenemen. Zo heeft de inflatievrees eind februari al even voor paniek op de beurzen gezorgd.

Vandaag was de vrees voor een sneller dan verwachte renteverhoging ook één van de redenen waarom de beurzen in het rood zijn gedoken. En laat Yellen nu net het doemwoord ‘rentestijging’ in de mond genomen hebben tijdens een interview met The Atlantic. ‘Het kan zijn dat de rente iets zal moeten stijgen om ervoor te zorgen dat onze economie niet oververhit raakt’, aldus de minister van Financiën.

Amerikaanse economie stimuleren

De inflatie zou de komende maanden in de lift kunnen zitten door het stimuleringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden. Zo wil hij met zijn stimulusplan 1.900 miljard dollar in de Amerikaanse economie pompen. Recentelijk heeft hij laten weten dat hij plannen heeft om de overheidsuitgaven nog eens met 4.000 miljard dollar te verhogen. Yellen benadrukte dat die uitgaven relatief gering zijn in verhouding tot de omvang van de economie. ‘Maar dat neemt niet weg dat het kan leiden tot een zeer bescheiden stijging van de rentetarieven’, klonk het.

Hoe dan ook is Yellen ervan overtuigd dat de investeringen nodig zijn om de Verenigde Staten (VS) erbovenop te helpen. ‘Dit zijn investeringen die onze economie nodig heeft om competitief en productief te zijn. Ik denk dat onze economie daardoor sneller zal groeien’, verduidelijkte ze.

Budgettaire verantwoordelijkheid

Tijdens het interview benadrukte ze wel dat de VS zich op langere termijn moeten concentreren op budgettaire verantwoordelijkheid. ‘Maar uitgaven die centraal staan in de missie van de regering zijn te lang verwaarloosd’, zei de minister. ‘Onze president kiest voor een zeer ambitieuze aanpak, die meer dan tien jaar van ontoereikende investeringen in infrastructuur, in O&O, in mensen, in gemeenschappen en kleine bedrijven goedmaakt.’

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank waar Yellen tussen 2014 en 2018 voorzitter van was, heeft gezegd dat de inflatie na een stijging eerder dit jaar opnieuw zal afzwakken. Yellen maakt zich naar eigen zeggen nog niet te veel zorgen over de inflatie omdat er voldoende opties zijn om een te sterk stijgende inflatie te stoppen. Volgens Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zijn stijgende rentes het belangrijkste wapen van de Fed om in te grijpen bij een te stevige inflatie.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20