Europese Centrale Bank handhaaft haar geldbeleid

De Europese Centrale Bank (ECB) raakt niet aan haar beleid. ‘We hebben beslist om de zeer accommoderende monetaire beleidskoers te herbevestigen’, klinkt het.

‘De economische vooruitzichten op korte termijn blijven onzeker door de gezondheidscrisis. De besmettingscijfers blijven zeer hoog. De coronamaatregelen die daarmee gepaard gaan wegen op de economische groei’, zei Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, tijdens een persconferentie. ‘De uitrol van de vaccinatiecampagnes en het stelselmatig loslaten van de maatregelen ondersteunen weliswaar onze verwachting dat er nog dit jaar sprake zal zijn een fors economisch herstel.’

Ongewijzigd beleid

‘De inflatie is gestegen door tijdelijke factoren en een toename van de energieprijzen. De onderliggende prijsdruk bleef onderworpen aan een economische verslapping en een zwakke vraag. Het blijft daarom essentieel om de gunstige financieringsvoorwaarden te behouden om zo de prijsstabiliteit op middellange termijn te garanderen’, vervolgde Lagarde. ‘Daarom hebben we beslist om ons beleid te handhaven.’

Een ongewijzigd beleid betekent onder meer dat de ECB blijft vasthouden aan een depositorente van -0,5 procent. De banken moeten dus nog altijd een strafrente betalen wanneer ze geld stallen in Frankfurt. Daarenboven blijft de beleidsrente 0 procent.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) blijft ook onaangeroerd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind maart 2022. Door schuldpapier op te kopen houdt de ECB de langetermijnrente zo laag mogelijk. Begin maart was er even paniek omdat de rente in de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) in de lift zat. De ECB heeft toen beslist de obligatieaankopen onder het PEPP-programma te verhogen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Meer obligaties kopen

Uit cijfers van Deutsche Bank blijkt dat de ECB in maart voor 74 miljard euro aan schuldpapier heeft opgekocht, tegenover respectievelijk 53 miljard en 60 miljard euro in februari en januari. ‘We verwachten dat de obligatieaankopen onder het PEPP-programma tijdens het lopende kwartaal tegen een aanzienlijk hoger tempo zullen blijven verlopen in vergelijking met de eerste maanden van het jaar’, aldus Lagarde. Concreet wil dat zeggen dat de centrale bank ook de komende maanden meer schuldpapier zal kopen.

‘We zullen de aankopen flexibel doen naargelang de marktomstandigheden. We willen op die manier vermijden dat de financieringsvoorwaarden verstrengen. Zo’n verstrenging is niet gewenst als we onze doelstelling van een inflatie van net geen 2 procent willen halen’, aldus Lagarde. De voorzitter benadrukte daarbij dat de 1.850 miljard euro uit het PEPP-programma niet volledig gebruikt moet worden als de situatie zich in positieve zin wijzigt. ‘Dat neemt niet weg dat we het PEPP-programma kunnen aanpassen indien nodig’, voegde ze er meteen aan toe. (mah)

Lees ook:

Meer