Miljardair en topbelegger: ‘Aanhoudende inflatie mogelijk zwarte zwaan voor de beurs’

Topbelegger Bill Ackman liet in een interview met Interactive Investor optekenen dat een continue stijging van de inflatie, die voorlopig vooral in de Verenigde Staten wordt waargenomen, ernstige gevolgen voor de wereldwijde markten zal betekenen.

Een ‘zwarte zwaan’ is een zeldzame en onvoorspelbare gebeurtenis die ernstige gevolgen kan hebben. Het begrip werd in de financiële wereld bekend door het boek ‘Black Swan’ van financieel expert en topstatisticus Nassim Nicholas Taleb.

  • Volgens Ackman zorgen de duizenden miljarden aan coronasteun, de infrastructuurplannen van president Joe Biden, de lage rente en het goedkoopgeldbeleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) ervoor dat de Amerikaanse economie hard groeit maar dat ook de inflatie toeneemt.
    • ‘Ik denk dat een van de zwarte zwaanachtige risico’s voor de markten een echte inflatiepiek is die niet slechts een driemaandelijkse piek is, maar een meer aanhoudende,’ aldus Ackman.
  • Hij voorspelde dat de VS tegen het einde van het jaar mogelijk volledige werkgelegenheid bereikt. Hierdoor zou de Fed gedwongen kunnen worden om haar beleidskoers te wijzigen en de rente te verhogen.
    • ‘Ik denk dat je zeker al in de komende maanden de toon van de Fed zal zien veranderen,’ voegde Ackman eraan toe.
  • Na ingrijpen van de Fed kan de inflatie ‘een onverwachte staartsprong in de aandelenmarkt veroorzaken’. 
  • Beleggers die zich willen indekken tegen hogere inflatie kunnen kiezen voor ‘bedrijven die in staat zijn om hogere kosten door te rekenen in hun verkoopprijzen’, raadde hij aan.
    • Dit geldt typisch voor bedrijven die noodzakelijke consumptiegoederen produceren, zoals motorbrandstoffen en voeding, schrijft Business Insider.

Bijltjesdag op de beurs

Meer beleggers hebben zich afgevraagd of de inflatiedruk als gevolg van het economisch herstel tijdelijk zal zijn of een blijvend effect op de markten zal hebben. 

De Fed heeft echter gesignaleerd dat ze haar ‘inschikkelijke’ beleidskoers zal aanhouden, wat lange tijd de winsten op aandelen heeft aangejaagd. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, heeft ook benadrukt dat een stijging van de inflatie van voorbijgaande aard zou zijn.

Niettemin zei Wharton-professor Jeremy Siegel vrijdag laatstleden tegen CNBC dat de centrale bank nog dit jaar ‘zeker haar beleidskoers zal wijzigen’. Dit zou een ‘bijltjesdag op de beurs’ garanderen.

Als de Fed ter bestrijding van de inflatie rentes verhoogt, worden vastrentende beleggingen (zoals obligaties, onderhandse leningen en hypotheken) mogelijk weer een alternatief voor aandelen. Bovendien beïnvloedt dit de waardering van aandelen negatief.

‘Hulp gezocht’

Ackman, van zijn kant, liet verder nog optekenen dat hij een looninflatie verwacht. ‘Overal zijn er hulp gezocht-borden. Het is heel moeilijk om mensen aan te nemen om de banen te vullen, vooral met een stimuleringspakket dat extra werkloosheidsuitkeringen omvat,’ aldus nog de investeerder van Pershing Square Capital Management. 

Volgens Forbes heeft Ackman per 25 juli 2020 een nettowaarde van 1,9 miljard dollar. Daarmee staat hij op stek 391 in de Forbes 400. Volgens Institutional Investor verdiende Ackman in 2020 naar schatting 1,4 miljard dollar.

Lees ook: Miljardair Sam Zell is van mening veranderd en kocht nu toch goud om het inflatiespook te bezweren

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20