Inflatievrees duwt Wall Street kopje onder

Woensdag wordt in de Verenigde Staten het inflatiecijfer bekendgemaakt. Beleggers vrezen dat dat cijfer behoorlijk hoog zal liggen. Die angst was duidelijk voelbaar op zowel de Amerikaanse als Europese beurzen.

De angst voor een hoge inflatie zit er goed in bij de beleggers. De afgelopen maanden heeft het inflatiespook al meermaals de kop opgestoken en keer op keer had dat een neerwaarts effect op de aandelenkoersen. Een hoger dan verwachte inflatie kan immers resulteren in een renteverhoging. En laat dat net hetgeen zijn dat de beleggers niet graag horen.

Inflatie rolt over de lippen

Ook de bedrijven hebben het woord ‘inflatie’ al veel in de mond genomen in vergelijking met vorig jaar. Volgens gegevens van de Bank of America is het vermelden van inflatie in kwartaalgesprekken en -rapporten op jaarbasis toegenomen met 800 procent. De stijgende grondstofprijzen voeden overigens de vrees dat de inflatie niet van korte duur zal zijn. Zo heeft de koperprijs onlangs voor de eerste keer in tien jaar de kaap van 10.000 dollar per ton gerond.

Een stijgende rente is in de eerste plaats nadelig voor groei-en techaandelen. Bij de start van de handelsdag moest de Nasdaq dan ook een verlies slikken van 2 procent. De techindex is dat verlies wel grotendeels te boven gekomen. Zo kon de Nasdaq op het einde van de handelsdag het verlies beperken tot 0,1 procent.

Daarmee heeft de index het uiteindelijk beter gedaan dan de Dow Jones en S&P500. Die twee indexen hebben respectievelijk 1,35 en 0,9 procent verloren. Bij de start van de handelsdag stonden ze er nochtans beter voor dan de Nasdaq.

Verlies voor vaccinproducenten

Ook de vaccinproducenten moesten vandaag wat terrein prijsgeven. Zo verloor Novavax 14,5 procent. Het farmabedrijf heeft de goedkeuringsaanvragen voor zijn coronavaccin uitgesteld. De productie wordt belemmerd door een tekort aan grondstoffen.

Pfizer en BioNTech verloren respectievelijk 1,3 en 2 procent. Een ietwat onverwachte daling want het coronavaccin van die twee bedrijven is in de Verenigde Staten door de FDA goedgekeurd om ingezet te worden bij kinderen van 12 tot 15 jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20