Taleb: ‘Bill Gates gedraagt zich als Mao met plan om natuur te manipuleren’

Topstatisticus Nassim Nicholas Taleb heeft weer eens een opmerkelijke uitspraak gedaan. In de meest recente video op zijn YouTube-kanaal vergelijkt hij de verspreiding van genetisch gemodificeerde muggen door Oxitec (een biotechbedrijf gefinancierd door de Gates Foundation) met praktijken van Chinees communistisch dictator Mao Zedong. 

‘De Gates Stichting financiert een campagne om de muggenpopulatie uit te roeien, te temmen of te beheersen met genetisch gemodificeerde muggen’, vat Taleb aan. ‘De laatste keer dat we zoiets briljants deden was onder Mao. Rond 1958 startte hij (…) vier (…) campagnes, om te proberen een aantal plagen te temmen. Een van die plagen was de mus.’

De Chinese dictator gaf inderdaad de opdracht alle mussen in de Volksrepubliek te laten doden. De reden luidde dat de vogeltjes het graan opaten, en typische exponenten waren van de ‘archaïsche Chinese cultuur’. Verder: ‘Het was een zeer gevaarlijke vogel voor de Communistische Partij’, merkt Taleb ironisch op.

Natuurlijke selectie

‘Dus: ze besloten alle mussen te doden door de bevolking aan te moedigen veel lawaai te maken in de buurt van hun nesten, zodat de vogels niet konden rusten en uiteindelijk dood zouden vallen van uitputting. (…) Wat gebeurde er? Uithongering. Waarom uithongering? Omdat ze niet inzagen dat mussen ook schadelijke insecten aten.’ Met miljoenen mussen minder kregen vooral de sprinkhanen vrij spel, en die vraten graanvelden helemaal kaal …

Taleb gaat vervolgens over tot een lineaire vergelijking, waarmee hij uiteindelijk de balans inherent aan de natuurlijke selectie weet te demonstreren …

Genetisch gemodificeerde muggen in Florida

De Britse biotech-onderneming Oxitec zette in totaal 144.000 genetisch gemodificeerde muggen in om te bestuderen hoe hun voortplanting kan worden beheerst. Zo willen ze de verspreiding van dengue, Zika en andere soorten kwalen bij mens en dier stoppen.

Het bedrijf, gefinancierd door Bill en Melinda Gates, liet de muggen een week geleden los in de Florida Keys.

In een verklaring aan Entrepreneur meldde Oxitec dat dit experiment tot doel heeft manieren te bestuderen om de voortplanting van Aedes aegypti, de belangrijkste overbrengers van potentieel dodelijke ziekten, te stoppen.

Waarom zijn de Oxitec-muggen anders? Volgens het bedrijf hebben de mannetjes een gewijzigd gen, OX5034 genaamd, dat de overlevingskansen van de vrouwtjes met wie ze paren beperkt. Daardoor zullen de muggen niet groot genoeg worden om mensen te bijten (alleen vrouwtjes consumeren bloed; mannetjes voeden zich met nectar).

Oxitec merkte op dat deze soort slechts 4 procent van de muggenpopulatie in Florida uitmaakt, maar wel de meest ziekteoverbrengende soort is. Oxitec heeft al miljoenen aangepaste insecten over de hele wereld losgelaten, onder meer in Brazilië en op de Kaaimaneilanden.

Taleb liet ook nog weten ‘intellectueel en persoonlijk beledigd’ te zijn door Bill Gates en alles waar hij voor staat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20