Bill Gates investeert opnieuw in Waals biotechbedrijf

De Amerikaanse miljardair Bill Gates investeert met een van zijn fondsen 15 miljoen euro in het biotechbedrijf Univercells uit Gosselies, ontwikkelaar van een miniatuurfabriek die het mogelijk maakt om tegen beperkte kosten op grote schaal vaccins te produceren. Dat heeft de krant De Tijd gemeld.

De operatie vertegenwoordigt de vierde investering van Bill Gates, een van de oprichters van het Amerikaanse technologieconcern Microsoft, in Univercells. Vier jaar geleden ontving het Waalse bedrijf voor de eerste keer een financiële injectie van de Amerikaanse filantroop.

De investering van Gates maakt deel uit van een kapitaalronde waarmee Univercells 50 miljoen euro ophaalt. Aan die operatie namen ook de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) en de Société Régionale d’Investissement de Wallonie (SRIW) deel, naast tientallen particulieren en ondernemers.

Univercells wil de bijkomende middelen gebruiken voor de assemblage van nieuwe productielijnen. Het Waalse bedrijf ontwikkelde de voorbije jaren al een productielijn voor een poliovaccin en werkt momenteel aan gelijkaardige platforms voor vaccins tegen rodehond, hondsdolheid en mazelen.

Samenwerking

Univercells is echter tevens betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Daarvoor had de Waalse onderneming de voorbije lente een strategische collaboratie aangekondigd met zijn sectorgenoten ReiThera uit Italië en Leukocare uit Duitsland. Dat samenwerkingsverband wil een vaccin ontwikkelen en produceren. Dat project kan voor Univercells en zijn filiaal Exothera tientallen nieuwe banen opleveren.

De investering in Univercells – zeven jaar geleden opgericht door Hugues Bultot en José Castillo – is één van de grootste kapitaaloperaties die dit jaar in de Belgische biotechsector kon worden gemeld. Alleen Iteos Therapeutics slaagde erin met 114 miljoen euro een groter bedrag op te halen.

Tot nu toe had Bill Gates al 30 miljoen euro in Univercells geïnvesteerd. De nieuwe operatie gebeurde via Adjuvant Capital, één van de fondsen waarvan Gates hoofdinvesteerder is. 

Univercells werd zeven jaar geleden opgericht door Hugues Bultot en José Castillo.

Meer