Britten helpen VS bij onderzoek naar mogelijk lek van coronavirus uit Wuhan-lab

Britse inlichtingendiensten helpen de Verenigde Staten (VS) te onderzoeken of het coronavirus, SARS-CoV-2, uit een laboratorium in Wuhan is gelekt. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Een hooggeplaatste Britse veiligheidsfunctionaris bevestigde aan The Telegraph dat inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk meewerken aan het nieuwe Amerikaanse onderzoek in een poging de ‘waarheid over de pandemie’ boven tafel te krijgen.

Britse inlichtingendiensten zouden ook gestart zijn met een eigen onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus.

‘We dragen bij met de inlichtingen die we over Wuhan hebben en bieden de Amerikanen hulp aan bij het bevestigen en analyseren van de inlichtingen die zij hebben en waarmee wij hen kunnen helpen’, aldus de bron.

‘Inspanningen verdubbelen’

Amerikaans president Joe Biden verklaarde vorige week dat de Verenigde Staten een mogelijke lek van het coronavirus uit een lab in Wuhan nader zal onderzoeken.

‘Ik heb de inlichtingendiensten gevraagd hun inspanningen te verdubbelen om informatie te verzamelen en te analyseren die ons dichter bij een definitieve conclusie kan brengen, en binnen 90 dagen verslag aan mij uit te brengen’, zei Biden tijdens een persconferentie.

Toegang geweigerd

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich samen met de VS zeer kritisch uitgelaten over een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van de uitbraak. De Britten beweerde dat China opzettelijk de toegang tot gegevens en monsters heeft geweigerd toen een WHO-team in januari een vier weken durend bezoek aan Wuhan bracht.

De WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat verder onderzoek nodig was, om volledig uit te sluiten dat het coronavirus in een lab ontstaan is.

Afgelopen maand verschenen er meerdere berichten over wetenschappers die beweren dat het coronavirus mogelijks ontstaan is in een labo in het Chinese Wuhan. Een pas verschenen studie beweert zelfs bewijs daarvoor te hebben.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20