Nieuwe studie meent bewijs te hebben dat coronavirus in labo is gemaakt

De theorie dat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 uit een laboratorium in het Chinese Wuhan is ontsnapt, lijkt steeds meer aan geloof te winnen. Niet alleen de VS is die piste opnieuw beginnen onderzoeken, ook andere landen willen die theorie niet afschrijven. Een Brits/Noorse studie claimt zelfs dat het virus geen “geloofwaardig natuurlijke voorouder” heeft en sowieso gemaakt is in een labo.

Al van bij de uitbraak van de coronapandemie in China werd beschuldigend gewezen naar het biolab in Wuhan, de plaats waar het nieuwe virus voor het eerst opdook. Die theorie werd lang beschouwd als ongeloofwaardige complottheorie, maar dat lijkt de laatste tijd veranderd. Steeds meer landen zien die piste als een reële mogelijkheid en willen ze dan ook verder onderzoeken.

“Unieke vingerafdrukken”

Eén van de grootste aanhangers van die theorie is de Noorse wetenschapper en viroloog Dr. Birger Sørensen. Al bijna een jaar probeert hij met zijn collega, de Britse professor Angus Dalgleish, hun onderzoek naar de onnatuurlijke oorsprong van SARS-CoV-2 uit te brengen. Recent heeft het duo een paper van 22 pagina’s gepubliceerd in Quarterly Review of Biophysics Discovery.

De Daily Mail kon de documenten inkijken. De twee wetenschappers beweren daarin dat ze “unieke vingerafdrukken” hebben gevonden in Covid-19-monsters die volgens hen alleen kunnen zijn ontstaan ​​door manipulatie in een laboratorium. Zij zouden een natuurlijk coronavirus uit een Chinese vleermuizengrot hebben genomen en er een nieuwe ‘spike’ op hebben gesplitst, waardoor het het dodelijke en zeer overdraagbare Covid-19 is geworden.

Vier aminozuren

In een interview met de Britse krant leggen ze uit dat het virus van een rij van vier aminozuren bevat die allemaal een positieve lading hebben. Daardoor klampt het coronavirus zich als een magneet heel makkelijk vast aan de negatief geladen delen van menselijke cellen. Aangezien positief geladen aminozuren elkaar normaal gezien – zoals bij een magneet – afstoten, is het heel zeldzaam dat er in de natuurlijk drie op een rij gevonden worden. De vier van SARS-CoV-2 is “uiterst onwaarschijnlijk”.

“De wetten van de natuurkunde betekenen dat je geen vier positief geladen aminozuren achter elkaar kunt hebben. De enige manier waarop je dit kunt krijgen, is als je het kunstmatig maakt”, legt Dalgleish uit. Ook de manier waarop het SARS-CoV-2-virus muteert, is volgens de wetenschappers niet natuurlijk.

Retro-engineering

Het labo in Wuhan zou na het ontsnappen van het nieuwe coronavirus alle documenten hebben gewist en aan retro-engineering hebben gedaan om het doen lijken alsof het virus een natuurlijke oorsprong heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20