Biden laat theorie dat lek in Wuhan-lab pandemie startte, nader onderzoeken

Amerikaans president Joe Biden heeft zijn inlichtingendiensten de opdracht gegeven de twee – volgens hem even plausibele – scenario’s over de oorsprong van de Covid-19 pandemie nader te onderzoeken.

  • Biden onthulde op een persconferentie dat hij eerder dit jaar de opdracht had gegeven om ‘een rapport op te stellen over de meest recente analyse van de oorsprong van Covid-19, met inbegrip van de vraag of het is ontstaan door menselijk contact met een besmet dier of door een ongeval in een laboratorium’, aldus CNBC.
  • ‘De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben twee waarschijnlijke scenario’s opgesteld, maar zijn nog niet tot een definitieve conclusie gekomen over deze vraag,’ aldus Biden.
  • ‘Ik heb de inlichtingendiensten nu gevraagd hun inspanningen te verdubbelen om informatie te verzamelen en te analyseren die ons dichter bij een definitieve conclusie kan brengen, en binnen 90 dagen verslag aan mij uit te brengen,’ klonk het nog.
  • Karine Jean-Pierre, adjunct-perschef van het Witte Huis, wilde niet beloven dat de bevindingen van een toekomstig rapport openbaar zouden worden gemaakt.

Complottheorie

  • De hypothese dat het virus uit een Chinees laboratorium ontsnapt zou zijn, werd aanvankelijk door de massamedia afgedaan als een complottheorie, zoals de beweringen van anti-vaxxers. Niettemin heeft de theorie de laatste maanden meer aandacht gekregen.
  • Zo zei Dr. Rochelle Walensky, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), onlangs in een getuigenis voor de Senaat dat een lek in het lab ‘zeker’ een mogelijkheid was.
  • Op de website van de CDC staat momenteel dat, hoewel de exacte bron van de uitbraak onbekend is, ‘we weten dat het oorspronkelijk van een dier kwam, waarschijnlijk een vleermuis.’
  • De mogelijkheid dat de Covid-pandemie is begonnen met een lek in een laboratorium is verworpen door de World Health Organization (WHO). In een rapport van maart meldde die dat het ‘uiterst onwaarschijnlijk’ was dat het virus op deze manier bij mensen was geïntroduceerd.
  • Maar dat rapport werd zwaar bekritiseerd door wetenschappers die zeiden dat de WHO de mogelijkheid van een laboratoriumongeluk onderbelicht liet in vergelijking met een scenario van natuurlijke oorsprong.

Lab

Covid-19 werd ontdekt in de buurt van de stad Wuhan in de Chinese provincie Hubei. Het Wuhan Institute of Virology, dat coronavirussen bestudeert, bevindt zich al een tijdlang in het oog van de media-orkaan.

Het onderzoek naar dat lab won deze week aan belang wanneer The Wall Street Journal meldde dat drie onderzoekers daar ziek waren geworden met Covid-achtige symptomen in november 2019, kort voordat de eerste gevallen van het virus werden gemeld. De krant citeerde een eerder niet openbaar gemaakt rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Deze laatste nieuwsberichten hadden echter ‘geen invloed op Bidens besluit om een extra 90-dagen onderzoek te gelasten’, zei de adjunct-perschef gisteren.

‘Er is niets veranderd,’ meldde ze aan verslaggevers tijdens de dagelijkse persbriefing. ‘Dit is gewoon een voortzetting van waar de president zich op heeft gericht.’

Verzet van China

Tot nu toe zijn de inspanningen van de VS om de ware oorsprong van de pandemie te achterhalen gestuit op verzet van de Chinese regering. Deze heeft de toegang van buitenaf tot het laboratorium in Wuhan beperkt, en weigerde een logboek van de activiteiten van de wetenschappers te delen.

Het Witte Huis zegt dat China niet ‘volledig transparant’ is geweest in het wereldwijde onderzoek naar de bron van Covid-19, en dat een volledig onderzoek nodig is om te bepalen of het virus uit de natuur of uit een laboratorium kwam.

‘We moeten dit tot op de bodem uitzoeken, wat het antwoord ook mag zijn,’ zei Andy Slavitt, senior Covid-adviseur van het Witte Huis, deze week. ‘We hebben een volledig transparant proces van China nodig, we hebben de WHO nodig om te helpen in die zaak, en we hebben niet het gevoel dat we dat nu hebben.’

(jvdh)

Meer