WHO: ‘Coronavirus ging misschien al rond in China voor uitbraak Wuhan’

Volgens het onderzoek van de World Health Organization (WHO) kwam het coronavirus mogelijks al voor in regio’s van China voor de uitbraak in Wuhan. Dat werd dinsdag via een persconferentie in China meegedeeld.

Een onderzoeksteam van 17 internationale leden van WHO en 17 Chinese wetenschappers gingen vorige maand aan de slag om de oorsprong van het virus te ontrafelen. Ze deden onder andere de beruchte vismarkt van Huanan aan, waar het virus mogelijks uitbrak. Vorige week bezochten ze ook het viruslab van Wuhan, waar volgens complottheorieën het virus zou gemaakt zijn.

Het team ging er vanuit dat het virus is ontstaan in de lokale fauna van China, maar dit moest nog worden aangetoond door onderzoek. Er moest ook onderzocht worden hoe het virus precies de sprong tussen dier en mens kon maken, en waarom dit in Wuhan gebeurde aan het einde van 2019.

De resultaten van het WHO-onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus werden dinsdag meegedeeld via een live persconferentie in China. De persconferentie werd gegeven door Liang Wannian, de topman van de Chinese gezondheidscommissie, Peter Ben Embark, de leider van het onderzoeksteam en de Marion Koopmans, een Nederlandse viroloog en kopstuk van het team.

Dit zijn de belangrijkste vaststellingen die het team dinsdag bekendmaakte:

  • Het team kan nu met redelijke zekerheid vaststellen dat het virus inderdaad ontstond uit dieren. Het virus heeft dus een zoönotische oorsprong.
  • Het coronavirus vertoont de meeste gelijkenis met virussen die regelmatig voorkomen bij vleermuizen en schubdierachtigen. Er is wel geen uitsluitend bewijs om aan te tonen dat het virus binnen deze dieren ontstond.
  • Het virus vertoont ook een gelijkenis met virussen die men vond bij katachtigen en nertsen. Mogelijks is er dus een andere diersoort verantwoordelijk. Hier moet nog meer onderzoek naar gevoerd worden.
  • Het virus was mogelijks al aanwezig in andere regio’s van China voor de uitbraak in Wuhan, maar dit werd niet opgemerkt. Volgens een studie duurde het verschillende weken voor het virus in Wuhan werd opgemerkt.
  • De eerste besmettingen gebeurden niet alleen in de vismarkt van Wuhan. Ook via andere markten werden er besmettingen vastgesteld. Andere besmettingen kwam dan weer niet van een markt. De wetenschappers hebben nog niet gevonden hoe het virus in de markten van Wuhan kon verspreiden.
  • Het virus kwam volgens onderzoek niet voor in Wuhan voor december 2019.

Volgens Embark zijn de resultaten van het onderzoek niet baanbrekend. De wetenschappers vinden dat het onderzoek naar de oorsprong van het virus nog maar net begonnen is.

Meer