Topfunctionaris geeft toe dat werkzaamheid Chinese Covid-vaccins laag is (en wordt meteen gecensureerd)

Het hoofd van het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (CCDC), George Gao, heeft toegegeven dat de werkzaamheid van Chinese coronavirusvaccins ‘niet hoog’ is. Meer dan 60 landen hebben ten minste één van de Chinese vaccins goedgekeurd voor gebruik. Er is veel vraag naar, vooral in armere landen, die de andere vaccins niet hebben kunnen bemachtigen.

De uitspraken van George Gao komen nadat de Chinese regering al honderden miljoenen doses naar andere landen heeft gedistribueerd, hoewel de uitrol wordt achtervolgd door vragen over waarom Chinese farmaceutische bedrijven geen gedetailleerde klinische onderzoeksgegevens hebben vrijgegeven over de werkzaamheid van de vaccins.

China heeft deals gesloten om aan veel van zijn bondgenoten en economische partners in de derde wereld te leveren en pochte dat wereldleiders – ook in Indonesië, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten – hun vaccins hebben genomen.

China ‘overweegt formeel’ opties om zijn vaccins te veranderen om ‘het probleem op te lossen dat de werkzaamheid van de bestaande vaccins niet hoog is’, zei Gao op een conferentie in Chengdu. Gao voegde eraan toe dat een mogelijkheid was om de dosering aan te passen of het aantal doses te verhogen. Hij zei dat een andere optie was om vaccins te mengen die zijn gemaakt met verschillende technologieën, wat eigenlijk een erkenning inhoudt dat China boodschapper-RNA-vaccins moet ontwikkelen met behulp van de revolutionaire genetische technologie die westerse landen hebben gebruikt.

Nauwelijks 50 procent werkzaamheid

Sinopharm en Sinovac gebruiken een conventionele methode om vaccins te produceren die geïnactiveerde virussen bevatten, terwijl het aanbod van andere landen, waaronder die van Pfizer-BioNTech en Moderna, vertrouwen op een nieuwe techniek die messenger RNA (mRNA) gebruikt om een ​​immuunrespons te stimuleren.

Sinopharm heeft een werkzaamheidspercentage van 79 procent voor zijn vaccin gerapporteerd – zonder gegevens vrij te geven – terwijl onderzoeken voor Sinovac in Brazilië een werkzaamheidspercentage van slechts 50 procent hebben aangetoond. De kloof in werkzaamheid tussen mRNA en geïnactiveerde vaccins is algemeen waargenomen, en geldt niet alleen voor Chinese vaccins. De algehele werkzaamheid van het eenmalige vaccin van Johnson & Johnson is ongeveer 66 procent, vergeleken met ongeveer 95 procent voor de Pfizer-BioNTech- en Moderna-shots.

Meteen gecensureerd

Gao’s opmerkingen, die snel via Chinese sociale media werden verspreid voordat ze grotendeels werden gecensureerd, markeerden een afwijking van de rooskleurige beoordelingen van in China gemaakte vaccins door de overheid. Maandenlang hebben de Chinese propaganda-machine en Chinese diplomaten in de hele wereld Chinese vaccins aangeprezen, terwijl ze agressief twijfel zaaiden over westerse alternatieven door de werkzaamheid en veiligheid in twijfel te trekken van mRNA-technologie.

Een dag na Gao’s uitspraken, werd de man al opgevoerd in de Global Times, een staatskrant die het voortouw heeft genomen bij het pushen van theorieën over hoe het coronavirus afkomstig zou zijn van buiten China. In een interview beweerde hij ineens dat zijn uitspraken verkeerd waren begrepen en dat hij in algemene termen sprak over hoe wetenschappers internationaal hun vaccinontwikkeling zouden moeten verbeteren.

Chinezen vertrouwden het sowieso al niet

Maar zelfs vóór de opmerkingen van Gao was er al discussie over de vraag of de Chinese bedrijven hun vaccins of ten minste het vaccinatieregime moesten aanpassen. Leidinggevenden van Sinopharm, de farmaceutische staatsgigant, zeiden vorige maand dat ze aan het beoordelen waren of ze een derde boosterschot wilden opnemen als onderdeel van de standaard toedieningsprocedure van hun vaccin. Het bedrijf kondigde vorige week ook aan dat het met klinische tests met een nieuw vaccin zou beginnen.

In China, waar de uitbraak van het coronavirus sinds medio vorig jaar grotendeels onder controle is gehouden en waar vaccinproducenten zich aanvankelijk concentreerden op het exporteren van doses, is amper 4 procent van de bevolking momenteel gevaccineerd. De bevolking heeft maar weinig vertrouwen in de eigen vaccins. Om hen te overtuigen, wordt nu met cash en cadeautjes gezwaaid. Maar de uitspraken van Gao zullen de zaak niet vooruit helpen. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20