‘Er zitten exact 12 mensen achter merendeel hoaxes rond Covid-19-vaccins’

Het grootste aandeel van de meest grove leugens over Covid-19-vaccins die rondgaan op sociale media komen van dezelfde twaalf personen. Dat blijkt uit een studie van het Center for Countering Digital Hate (CCDH).

Het CCDH is een Amerikaanse non-profit met kantoren in Londen en Washington DC. De organisatie ging na hoeveel mensen zich bezighouden op sociale media met het produceren en verspreiden van nepverhalen over coronavaccins op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram.

Ze kwamen tot een verbijsterende conclusie: dezelfde twaalf mensen zitten achter het grootste deel van die desinformatie.

‘Het Desinformatie-Dozijn’

In de resultaten van de studie worden die personen aangeduid als de ‘Disinformation Dozen’, ofwel het ‘Desinformatie-Dozijn’.

‘Samen produceren zij maar liefst 65 procent van alle nepinformatie over vaccins dat terug te vinden is op grote sociale mediaplatforms,’ meent Imran Ahmed, CEO van het CCDH.

Wie zijn deze mensen dan? volgens het CCDH zijn het bekende antivaxers, aanhangers van samenzweringstheorieën, zelfverklaarde deskundigen van ‘alternatieve geneeswijze’ en zelfs wetenschappers die het niet eens zijn met de rest van de academische gemeenschap.

Sommige van hen zijn in het bezit van verschillende accounts op meerdere sociale mediaplatformen. Via die accounts verkopen ze vaak ook boeken met meer nepnieuws en supplementen die het virus zouden kunnen ‘verdelgen’ in het menselijk lichaam.

Nadat het onderzoek werd gepubliceerd, zou Facebook een aantal accounts van het ‘Desinformatie-Dozijn’ hebben verwijderd van zijn platformen, schrijft National Public Radio (NPR).

Dodelijke gevolgen

Verschillende leden van het Amerikaanse Congres zouden Facebook en Twitter al hebben aangemaand om het ‘Desinformatie-Dozijn’ permanent uit te sluiten binnen hun digitale gemeenschappen.

‘Het is op dit moment essentieel dat we Amerikanen gevaccineerd krijgen en de pandemie zo achter ons kunnen laten. Desinformatie over vaccins kan dodelijke gevolgen hebben. Daarom heb ik de sociale mediaplatformen opgeroepen om acties te nemen tegen zij die de meerderheid van deze leugens propageren,’ zei de Democratische senator Amy Klobuchar uit Minnesota tegen NPR.

Ondertussen worden berichten die desinformatie verspreiden recent door Facebook aangeduid met een label dat duidelijk maakt dat het bericht nepnieuws inhoudt. Gebruikers die herhaaldelijk zo’n berichten delen, worden geband van het platform.

Lees ook: Even besmettelijk als corona: viraal nepnieuws (en hoe het te doorprikken)

Meer