Einde van tijdperk: Bill Gates niet langer bestuurder bij Microsoft

Bill Gates, de medeoprichter en ex-CEO van het technologiebedrijf Microsoft, verlaat de raad van bestuur van het bedrijf. Hij blijft wel adviseur voor CEO Satya Nadella.

Dat kondigt Microsoft vrijdag aan in een persbericht.

Gates was al adviseur voor Nadella en andere topmannen, maar zat ook nog in de raad van bestuur. Nu stapt hij daar uit omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn goede doelen, waaronder de strijd tegen klimaatverandering en een verbetering van de wereldwijde gezondheidszorg.

Parcours

Gates stampte Microsoft in 1975 uit de grond samen met Paul Allen, die in 2018 overleed. Hij werd meteen CEO en bleef dat tot in 2000. Toen nam Steve Ballmer het van hem over en werd Gates voorzitter van de raad van bestuur. Na zes jaar hield hij het ook daar voor bekeken, net op hetzelfde moment dat het bedrijf zijn huidige CEO, Satya Nadella, kreeg. Gates bleef wel bestuurder. Dat is hij nu dus ook niet meer.

‘Het was een geweldige eer om te hebben kunnen samenwerken met Bill de afgelopen jaren’, zegt Nadella in het persbericht. ‘De raad van bestuur heeft voordeel gehaald uit Bill zijn visie en leiderschap en Microsoft zal daar van blijven profiteren.’

Gates is een van de grootste aandeelhouders van Microsoft. Hij heeft 1,36 procent van de aandelen in handen. Het bedrijf is 1.200 miljard dollar waard.

Buffett

Gates kondigde ook aan op te stappen uit het bestuur van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van zijn goede vriend, zijn collega-miljardair Warren Buffett.

Meer