Bill Gates: ‘De pandemie zal voorbij zijn tegen het einde van 2021’

Maar eerst zullen er nog miljoenen mensen sterven, vooral in ontwikkelingslanden. Dat zegt Bill Gates in een spraakmakend interview met The Economist over de pandemie, vaccinatie en complottheorieën die hem afschilderen als een kwaadaardig genie dat dit onheil over de wereld heeft afgeroepen. 

De meeste van die overlijdens zullen niet veroorzaakt worden door het virus zelf, maar door economische miserie en de ineenstorting van gezondheidsinfrastructuur, vooral in derdewereldlanden. Dat is de grimmige boodschap die vooruitgangsoptimist Gates meegeeft in zijn gesprek met de hoofdredacteur van het toonaangevende zakenmagazine The Economist.

Roepen in de woestijn

De miljardair en medeoprichter van Microsoft is een relevante stem in het Covid-19-debat. De man is al jaren bezig met virussen en vaccinatie. Via zijn filantropische organisatie The Bill & Melinda Gates Foundation heeft Gates er zijn levenswerk van gemaakt om polio de wereld uit te helpen door iedereen te vaccineren. Ook op het vlak van het bestrijden van besmettelijke ziekten als hiv, de mazelen en malaria, heeft de stichting belangrijk werk verricht.

Hij was niet verrast door de pandemie, die voor de meesten toch als een donderslag bij heldere hemel kwam. Al jaren waarschuwt de oppernerd dat het een kwestie van tijd was eer een verwoestende wereldwijde virusuitbraak het leven zoals we dat kennen voor altijd zou veranderen. Hij pleitte bij de internationale gemeenschap voor een verhoogde staat van epidemiologische paraatheid, helaas als een roepende in de woestijn. 

Verwoestende onrechtstreekse effecten 

Het zijn vooral de indirecte effecten die dood en vernieling kunnen zaaien, zegt hij in zijn interview met The Economist. Lockdowns beperken de toegang tot zorg en medicijnen voor andere ziekten, waardoor het aantal overlijdens door bijvoorbeeld malaria en hiv zal stijgen. 

Er zal meer honger zijn zijn omdat er minder land bewerkt wordt, wat vaak geweld en migratiestromen met zich meebrengt. De vooruitgang op vlak van armoede kan decennia teruggebracht worden, aldus de miljardair. 

Daarom moeten rijke landen vaccins financieren voor de minder welvarende naties. Niet enkel uit liefdadigheid, maar uit eigenbelang. Zolang het virus blijft sluimeren in een bepaald werelddeel kan het opnieuw pandemische proporties aannemen. 

Immunisatie en complottheorieën

Gates’ beste schatting is dat 30 tot 60 procent van de wereldbevolking een doeltreffend vaccin nodig heeft om de pandemie een halt toe te roepen. Hij voorspelt dat er tegen het einde van 2021 een effectief vaccin beschikbaar is om een voldoende groot deel van de wereldbevolking te immuniseren. 

Sinds het begin van de pandemie is Gates het onderwerp geweest van complottheorieën die hem op de een of andere manier linken aan de oorsprong van het coronavirus. Een zeer hardnekkige samenzweringstheorie suggereert dat Gates van plan is om een Covid-19-vaccin aan te wenden om monitoringschips bij miljarden mensen in te planten. 

Over dat soort van de pot gerukte desinformatie is Gates kort in zijn interview met The Economist: ‘Op persoonlijk vlak trek ik het mij hoegenaamd niet aan, maar het beïnvloedt het gedrag van een deel van de bevolking. Het draagt zo bij tot de vertraging van de virusbestrijding.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20