EU sluit eerste vaccindeal met AstraZeneca, goed voor 400 miljoen dosissen

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met het Britse farmabedrijf AstraZeneca. Als AstraZeneca een werkend coronavaccin produceert, komen er 400 miljoen dosissen naar de EU.

Er is nog steeds een race naar het vaccin bezig, maar dat houdt landen niet tegen om alvast overeenkomsten te sluiten met vaccinmakers. Nu heeft ook de Europese Unie zo een overeenkomst gesloten met AstraZeneca. De Zweeds-Britse farmareus heeft een vaccin dat in de derde fase van het klinisch onderzoek zit.

3 miljard dosissen

AstraZeneca maakte de deal zelf bekend op vrijdag. Het bedrijf zal de Europese Unie van 400 miljoen dosissen van het Covid-19 vaccin voorzien. In totaal mikt het farmaconcern al op zeker 3 miljard dosissen van het vaccin.

Hoe de overeenkomst er precies uitziet, is niet helemaal duidelijk, maar AstraZeneca liet wel optekenen dat er is verdergebouwd op een eerdere overeenkomst. In juni ging een alliantie van Europese landen, geleid door Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, het gesprek aan met het bedrijf.

‘De productie in Europa begint binnenkort en we hopen het vaccin dan zo breed en snel mogelijk beschikbaar te maken. De eerste dosissen worden verwacht tegen eind 2020’, zegt CEO Pascal Soriot.

Bye bye globale aanpak

De Europese deal betekent wellicht een streep door de rekening voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die zag veel heil in een globale aanpak, maar werd daarbij in snelheid gepakt door de Verenigde Staten. Die sloten al deals met onder andere Moderna, om zo snel toegang te krijgen tot verschillende vaccins.

Eerder gaf het land al 2,1 miljard aan het gezamenlijke vaccin van Pfizer en BioNTech, net als aan Sanofi en GSK. Ook Johnson & Johnson kreeg 1 miljard dollar voor de verspreiding van zijn potentiële vaccin. De VS betaalden al 7 miljard aan vaccindeals.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20