Alweer een Amerikaanse vaccindeal: regering betaalt 1,5 miljard aan Moderna voor 100 miljoen dosissen

De VS sloten dinsdag voor de vierde keer een deal met een farmabedrijf dat aan een coronavaccin bezig is. Ze betalen Moderna 1,5 miljard dollar voor 100 miljoen dosissen van zijn vaccin als het werkt.

Moderna zal de dosissen al klaarmaken en aanleveren terwijl de laatste klinische tests nog bezig zijn. De Amerikaanse overheid houdt die bij en eens het vaccin groen licht krijgt, wordt het gratis verdeeld onder de bevolking. Als het naar behoren blijkt te werken, kunnen de VS nog 400 miljoen dosissen bijbestellen. Er ging ook al 1 miljard dollar belastinggeld naar de ontwikkeling van het vaccin.

Moderna zit in zijn derde, en dus laatste, fase van testen op mensen en maakt zich sterk dat het middel tegen september klaar zou kunnen zijn. Dan moet het uiteraard nog door allerlei autorisatiemechanismes, maar door de coronacrisis gaat die goedkeuring tegenwoordig iets sneller vooruit.

Andere farmabedrijven

Het is de vierde deal tussen de Amerikaanse regering en een vaccinmaker. Eerder gaf het land al 2,1 miljard aan het gezamenlijke vaccin van Pfizer en BioNTech, net als aan Sanofi en GSK. Ook Johnson & Johnson kreeg 1 miljard dollar voor de verspreiding van zijn potentiële vaccin. De VS betaalden al 7 miljard aan vaccindeals.

Maar de Amerikanen lijken het meest te geloven in Moderna. Bij de andere vaccins wachten ze namelijk om ze aan te kopen nadat ze goedgekeurd zijn. Het aantal extra dosissen dat bijbesteld kan worden, is bij andere farmabedrijven beperkt tot 200 miljoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20