Moderna start laatste testfase Covid-vaccin met 30.000 vrijwilligers

Moderna, de Amerikaanse biotecher die het verst gevorderd is in het ontwikkelen van een coronavaccin, bevestigt dat het deze maand nog start met de finale testrondes.

Op 11 juni kondigde biotechbedrijf Moderna al aan dat het deze maand naar de derde fase van de klinische proeven voor een coronavaccin zou gaan. Kort daarop werd er twijfel gezaaid over die startdatum, maar Moderna-topman Stephane Bancel suste de gemoederen.

30.000 vrijwilligers

Intussen heeft Moderna op een officiële overheidssite echter een zoekertje gezet voor de 30.000 proefpersonen die het bedrijf nodig heeft. Het onderzoek zou beginnen op 27 juli. Moderna zoekt specifiek naar personen die een hoog risico hebben om het coronavirus op te lopen.

De groep zal in twee worden verdeeld. 15.000 mensen krijgen het vaccin, momenteel gekend onder de werknaam mRNA-1273. Vervolgens krijgen 15.000 mensen de placebo.

De komende weken zullen de registraties voor vaccinvrijwilligers van start gaan, laat Moderna weten bij monde van woordvoerder Ray Jordan.

mRNA

Het vaccin van Moderna is niet opgebouwd volgens de traditionele methode. Daarbij wordt een verzwakte of gedeactiveerde versie van het virus, of een stukje van het virus, geïnjecteerd om een respons van het immuunsysteem te forceren. Het vaccin van Moderna gebruikt genetisch materiaal, messenger RNA, om cellen aan te moedigen om antistoffen tegen het vaccin aan te maken. Als u later het virus tegenkomt, herkent uw lijf het en kan de tegenaanval meteen ingezet worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20