Moderna over kandidaat-coronavaccin: ‘Productie van 100 miljoen dosissen kan meteen opstarten’

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, een van de meest voortvarende spelers in de race om het coronavaccin, gaat voor de massaproductie in zee met de eveneens Amerikaanse groep Catalent, die ook een injectienaaldenfabriek in Brussel heeft. De partners willen binnenkort beginnen met de productie van 100 miljoen dosissen voor de Amerikaanse markt.

Voor alle duidelijkheid: Moderna heeft nog geen vaccin tegen Covid-19. Na een eerste succesvolle test van zijn kandidaat-vaccin op 300 personen start volgende week een cruciale proef op grotere schaal, met 30.000 deelnemende patiënten.

Maar Moderna brengt nu al alles in stelling om bij groen licht van de toezichthouders meteen in massaproductie te kunnen gaan. Daarvoor is Catalents medicijnenfabriek in Bloomington, Indiana uitgekozen. Catalent zegt bijkomend personeel aan te werven om 24 uur op 24 en dag en nacht te kunnen draaien.

‘Honderden miljoenen dosissen’

Moderna en Catalent spreken van ‘een initiële 100 miljoen dosissen van het kandidaat-vaccin bestemd voor de Amerikaanse markt vanaf het derde kwartaal van 2020.’ Dat kwartaal begint volgende week al, maar wellicht wordt eerder augustus-september bedoeld. Er lopen onderhandelingen voor de verdere productie van ‘honderden miljoenen bijkomende dosissen’.

Het zou ongezien zijn in de medische geschiedenis dat een vaccin zo razendsnel van ontwikkeling naar massaproductie gaat. Maar eerst dus de cruciale klinische studie. Catalent zal Moderna bijstaan bij de medische bevoorrading en de logistiek.

Eerder meldde Moderna dat massaproductie ook mogelijk zal zijn via zijn Zwitserse partner Lonza, maar pas vanaf 2021.

Lees ook: Kan een van deze vaccins het coronavirus verslaan?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20