Nervositeit rond mogelijk coronavaccin van Moderna

Beleggers stuurden het aandeel van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna 5 tot 9 procent lager na berichten over uitstel van een cruciale test voor zijn kandidaat-coronavaccin.

Moderna kondigde op 11 juni aan vanaf juli te willen beginnen met een zogeheten fase 3-studie op 30.000 proefpersonen. Dat is de fase waarbij een klinisch onderzoek bij meerdere duizenden vrijwiligers wordt uitgevoerd om de eerdere resultaten van een kleinere test, bij Moderna op 600 personen, te bevestigen op grote schaal. De ene helft van 30.000 proefpersonen zal het kandidaat-vaccin krijgen, de andere helft een placebo.

De medische website Stat kwam donderdag echter met het nieuws dat de fase 3-studie uitgesteld wordt. De beurskoers van Moderna plofte onmiddellijk 9 procent lager. Na sussende woorden van Stephane Bancel, de Franse CEO van Moderna, herstelde de koers enigszins. Volgens het bedrijf moet het nog steeds mogelijk zijn om deze maand met de studie te beginnen. Dat zou dan neerkomen op uitstel van hoogstens enkele weken.

Noodprocedure

Of Moderna’s kandidaat-vaccin echt goed werkt en het coronavirus neutraliseert bij de 30.000 proefpersonen, zal in het beste geval ten vroegste eind november duidelijk zijn. Maar mogelijk zal Amerika het middel uit nood al vroeger inzetten, eens uitgemaakt is dat het vaccin in elk geval veilig is en geen bijkomende gezondheidsrisico’s in zich draagt voor de coronapatiënten. Moderna heeft alles al in stelling gebracht voor massaproductie, ondanks de vele nog openstaande vraagtekens.

Lees ook: De VS zijn terug bij af: recordaantal besmettingen, staten draaien heropening terug

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20