VS doen alles om hét coronavaccin als eerste te krijgen: al 4 miljard dollar naar farmareuzen

De Amerikaanse overheid betaalt de farmabedrijven Sanofi en GSK 2,1 miljard dollar voor de ontwikkeling en verspreiding van hun potentiële coronavaccin. De aankondiging van de twee bedrijven komt er twee weken nadat bekendraakte dat ook Pfizer en BioNTech 1,95 miljard krijgen.

Er hangt aan die steun wel een belangrijke voorwaarde. In beide gevallen krijgen de VS sowieso 100 miljoen dosissen als het werkt en de optie om nog 500 miljoen bij te bestellen. Pfizer en BioNTech krijgen ook geen geld tot bewezen is dat hun vaccin werkt. Of dat ook geldt voor Sanofi en GSK is niet duidelijk.

Het Franse Sanofi en het Britse GSK werken sinds vorige maand samen aan een vaccin tegen Covid-19. Tegen het einde van dit jaar zou het moeten af zijn en de bedrijven hopen begin 2021 op goedkeuring, als alle tests goed gaan. Ook Pfizer en BioNTech werken samen aan een vaccin.

Strijd

Wereldmachten strijden op dit moment over toegang tot een coronavaccin eens het er is. Het is volgens experts de enige manier om opnieuw naar een normaal leven te gaan zonder lockdowns en bubbels. Ook de EU spendeerde al 1 miljard euro aan de zoektocht naar een werkend vaccin. De eerste vaccins worden verwacht in de eerste helft van volgend jaar.

Dat is een huzarenstukje. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin jaren. Het snelste vaccin dat ooit ontwikkeld werd, was er één tegen bof. Het duurde vier jaar voor het op de markt kwam. Of begin 2021 dus een goede inschatting is, is maar de vraag. Het gerenommeerde Jonhs Hopkins-instituut rekent dan ook eerder op eind 2021.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20