Amerikanen kopen 100 miljoen dosissen van potentieel coronavaccin


De Amerikaanse regering heeft 100 miljoen dosissen van het potentiële coronavaccin van BioNTech/Pfizer gekocht. Daarvoor betalen de Amerikanen bijna twee miljard dollar. Daarnaast heeft de regering van Trump een optie op nog eens 500 miljoen dosissen.

Op dit moment bestaat er nog geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak onderzoeken meerdere farmaceuten en biotechnologen mogelijke vaccins tegen het longvirus.

Indien het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd wordt door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, tellen de VS 1,95 miljard dollar neer voor de 100 miljoen eerste dosissen, melden de bedrijven in een persbericht. De overheid heeft laten weten dat de Amerikanen gratis toegang zullen krijgen tot een vaccin.

Pfizer en BioNTech laten ook weten dat ze ook contact hebben met andere overheden om vaccins te leveren. Ze kondigden eerder ook al een akkoord aan voor de levering van 30 miljoen dosissen met de Britse regering.

Eind 2020

De bedrijven onderzoeken momenteel vier verschillende coronavaccins, waarvan er twee een ‘fast track’-aanduiding hebben gekregen van de FDA, die de ontwikkeling van een experimenteel medicijn faciliteert in situaties zoals een pandemie.

Indien de studies naar de vaccins in de toekomst succesvol blijven, verwachten Pfizer en BioNTech om tegen oktober een eerste goedkeuring te kunnen krijgen om ze op de markt te brengen. Tegen eind 2020 verwachten ze 100 miljoen dosissen te kunnen leveren en meer dan 1,3 miljard dosissen tegen eind 2021.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20