Belgische katten lopen vogelgriep op: experts waarschuwen voor wereldwijde risico’s


Key takeaways

  • Twee katten op een Belgisch pluimveebedrijf hebben vogelgriep opgelopen.
  • Deskundigen waarschuwen voor wereldwijde risico’s omdat het virus zich aan mensen heeft aangepast en snel evolueert.
  • Preventieve maatregelen zijn cruciaal om een nieuwe grote pandemie in Europa te voorkomen.

Aviaire influenza (vogelgriep) baart wereldwijd zorgen, met verschillende meldingen van besmettingen bij mensen in de Verenigde Staten. In België zijn nog geen gevallen van vogelgriep bekend, maar twee katten op een pluimveebedrijf hebben het virus onlangs opgelopen, een primeur voor het land. Dit meldt The Brussels Times.

Professor Jeroen Dewulf, epidemioloog aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, benadrukt dat deze overdracht op katten weliswaar opmerkelijk is, maar dat dit geen teken is van een plotselinge verandering in het gedrag van het virus. Vergelijkbare voorvallen zijn in andere landen waargenomen, en voorlopig blijven de Belgische infecties beperkt tot vogels. Hoewel uitbraken worden verwacht, vooral tijdens de vogeltrekperioden, blijft de huidige situatie beheersbaar.

Mogelijke mutaties en nieuwe varianten

Desondanks benadrukt Dewulf dat vogelgriep zeer gevaarlijk is en voortdurend evolueert. In de VS hebben zich alarmerende ontwikkelingen voorgedaan: Het virus verspreidt zich snel onder melkveebedrijven, besmet daar het vee en vormt een risico voor mensen die rauwe melkproducten consumeren. De uitbreiding naar andere diersoorten creëert extra “reservoirs” waar mutaties kunnen optreden, wat mogelijk nieuwe varianten kan veroorzaken.

Dewulf trekt parallellen met de seizoensgriep, die voortdurend evolueert en jaarlijkse vaccinaties vereist om de circulerende stammen te bestrijden. Het verontrustende aspect is de aanpassing van het virus aan mensen, zoals te zien was in een recent geval in de VS, waar een patiënt stierf aan een gemuteerde stam die zich in zijn lichaam had aangepast. Hoewel Europa dit stadium nog niet heeft bereikt, waarschuwt Dewulf dat zich hier soortgelijke scenario’s kunnen afspelen.

Preventie en paraatheid

De huidige situatie doet denken aan de angsten rond de Covid-19 pandemie vijf jaar geleden. Maar in tegenstelling tot de VS, waar wetenschappers melden obstakels te ondervinden bij hun pogingen om het virus in te dammen, profiteert Europa van een meer gezamenlijke aanpak. Bovendien vergemakkelijkt de bestaande kennis over vogelgriep de snelle ontwikkeling van vaccins, mocht er een aan mensen aanpasbare variant opduiken.

Dewulf blijft optimistisch over het voorkomen van een nieuwe grote pandemie in Europa en benadrukt het belang van preventieve maatregelen. Hij maakt zich zorgen over de situatie in de VS en dringt aan op voorzichtigheid en snelle actie om de risico’s te beperken.

De huidige Belgische richtlijnen leggen de nadruk op veilige voedselpraktijken, raden af om in contact te komen met dode vogels en moedigen aan om dergelijke ontmoetingen te melden bij de relevante autoriteiten. De juiste verwijderingsprotocollen omvatten het dragen van beschermende kleding zoals handschoenen en maskers bij het hanteren van kadavers. Mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten contact met zieke of dode vogels helemaal vermijden. Eigenaren van huisdieren wordt ook aangeraden om hun dieren uit de buurt van mogelijk besmette wilde dieren te houden en een dierenarts te raadplegen als ze symptomen als koorts, ontstekingen, een loopneus of neurologische problemen vertonen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.