Onrendabele bedrijven overspoelen de markt met aandelen: Wat is er aan de hand?

Meer en meer verlieslatende bedrijven brengen nieuwe aandelen op de markt. De cinemaketen AMC en de gamewinkelketen GameStop zijn daar twee mooie voorbeelden van. Dergelijke tendensen worden in de hand gewerkt door onder meer de Reddit-groep WallStreetBets.

Waarom is dit belangrijk?

Gedurende de eerste jaarhelft hebben beleggers massaal geïnvesteerd in zogenaamde meme-aandelen. Dat zijn aandelen die in principe niet veel waard zijn. De koersen van die aandelen werden de hoogte ingejaagd door onder meer WallStreetBets. Sommige bedrijven hebben dankbaar gebruikgemaakt van hun toegenomen marktwaarde om vers kapitaal op te halen.

Volgens cijfers van Bloomberg hebben 748 onrendabele bedrijven de afgelopen twaalf maanden nieuwe aandelen op de markt gebracht. Ter vergelijking: tijdens diezelfde periode hebben 254 winstgevende bedrijven hetzelfde gedaan. Dat is bijna drie keer minder.

Duwtje in de rug

Gedurende de eerste jaarhelft hebben heel wat bedrijven, zoals GameStop en AMC, mooie kansen gekregen om vers kapitaal op te halen. De toekomst voor die bedrijven zag er een tijdje geleden allesbehalve rooskleurig uit. Zo kreeg AMC het bijzonder zwaar te verduren tijdens de coronapandemie en was het bedrijfsmodel van GameStop onvoldoende aangepast aan de digitale noden van de klanten. Dankzij de Reddit-groep WallStreetBets hebben die bedrijven een stevig duwtje in de rug gekregen.

De beleggers achter die groep hebben voor de eerste keer in januari de aandelen van die bedrijven fors de hoogte ingejaagd. Het aandeel van GameStop is toen gestegen van 17,25 tot 347,51 dollar. Het aandeel schommelt vandaag rond 200 dollar.

Koersverloop Gamestop sinds start 2021 – Bron: Tradingview

Hetzelfde tafereel bij AMC. De aandelenkoers van het bedrijf kreeg in januari al een bescheiden boost, maar de grote stijging was pas voor juni. Het aandeel schoot toen fors hoger nadat de beleggers van WallStreetBets zich opnieuw op de meme-aandelen hadden gestort. Op het hoogtepunt begin juni was het aandeel 62,55 dollar waard. Begin dit jaar betaalde je 2 dollar voor een aandeel van de cinemaketen.

Koersverloop AMC Entertainment sinds start 2021 – Bron Tradingview

De twee bedrijven hebben dankbaar gebruikgemaakt van die forse waarderingen en ze gebruikt om vers kapitaal op te halen. AMC heeft zo de recente maanden maar liefst 1,25 miljard dollar opgehaald. GameStop heeft al tot twee keer toe vers geld opgehaald. Tijdens een recente uitgifte heeft het bedrijf 5 miljoen aandelen verkocht voor 1 miljard dollar.

Risico-appetijt

Jason Goepfert, oprichter van het analysebedrijf Sentimentrader.com, waarschuwt dat het geleden is van de dotcomcrisis dat de verhouding tussen onrendabele en rendabele bedrijven die nieuwe aandelen uitgeven onlangs de pieken tijdens de internetzeepbel en de hypotheekzeepbel heeft overschreden.

Dan Ferris, hoofdredacteur bij Stansberry Research, verschiet er niet van dat beleggers nu zo massaal investeren in verlieslatende bedrijven. “We leven in een periode waarin een grapmunt (Dogecoin) miljarden dollars waard is. Gezien beleggers bereid zijn te investeren in zo’n munt verbaast het mij niet dat ze ook staan te springen om te investeren in verlieslatende bedrijven”, schreef hij onlangs in een artikel. Volgens hem dreigen de beleggers het gelag te betalen.

Randy Frederick, managing director bij Charles Schwab Corp, merkte recent in een interview met Bloomberg wel op dat dergelijke kapitaalverhogingen niet altijd in mineur hoeven te eindigen voor de beleggers. “Dankzij kapitaalverhogingen hebben de verlieslatende bedrijven meer werkkapitaal. Daardoor kunnen ze op termijn winstgevend worden. Dat is ook de reden waarom de kapitaalmarkt bestaat”, klonk het. Bij GameStop hebben de recente hausses er dan weer voor gezorgd dat er werk wordt gemaakt van een broodnodige digitale transformatie.

Vanzelfsprekend gaat een investering in verlieslatende bedrijven gepaard met de nodige risico’s. Je hebt natuurlijk niet de garantie dat ze erin zullen slagen om het tij te doen keren.

Lees ook:

Meer