GameStop haalt 1 miljard dollar op door aandelen te verkopen

GameStop heeft dankzij de verkoop van 5 miljoen aandelen zo’n 1 miljard dollar kunnen ophalen. De gamewinkelketen maakt daarbij dankbaar gebruik van de boost die het aandeel dit jaar heeft gekregen van de Reddit-groep Wallstreetbets.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe rage aan de gang op de aandelenmarkten: beleggen in meme-aandelen. Dat zijn doorgaans aandelen met veel shortposities. Beleggers proberen die aandelen de hoogte in te jagen om shorters te dwingen hun posities van de hand te doen. Dat wordt een short squeeze genoemd. De Reddit-groep Wallstreetbets is een heel bekend voorbeeld van beleggers die het op shorters gemunt hebben. Sommige bedrijven maken dankbaar gebruik van die forste koersstijgingen om via de beurs extra kapitaal op te halen.

De beleggers achter de Reddit-groep Wallstreetbets waren de afgelopen weken opnieuw zeer actief. Zo hebben ze onder meer de aandelen van AMC Entertainment, Wendy’s en Clover Health de hoogte ingejaagd. Ook GameStop, de favoriet van Wallstreetbets begin dit jaar, kreeg een boost. Het aandeel is tussen 24 mei en 9 juni gestegen van 180 naar 302 dollar. Dat was een stijging van 68 procent. Intussen heeft het aandeel wat terrein moeten prijsgeven en betaalde u maandagavond 200 dollar om één aandeel te kopen.

Desalniettemin is het aandeel van GameStop nog een veelvoud waard in vergelijking met begin dit jaar. Op 4 januari kostte één aandeel van de gamewinkelketen 17,25 dollar. Het aandeel is vandaag dus nog ruim 960 procent meer waard.

Tweede keer geld ophalen

GameStop heeft eerder dit jaar al dankbaar gebruikgemaakt van de koersstijging om vers kapitaal op te halen. De gamewinkelketen verkocht in april 3,5 miljoen aandelen voor een totaalbedrag van 551 miljoen dollar. GameStop liet dinsdag weten dat het opnieuw aandelen heeft verkocht. Deze keer gingen er 5 miljoen aandelen over de toonbank. Dat heeft de keten 1 miljard dollar opgebracht.

GameStop zei dat het de opbrengst zal gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, maar ook om te investeren in groei-initiatieven en om een sterke balans te behouden.

De beleggers reageren alvast positief op het nieuws. Voor de opening van de Amerikaanse beurzen noteerde het aandeel al 7,2 procent in de plus.

Fonds legt de boeken neer

Terwijl GameStop volop kan profiteren van de stevige koersstijging, heeft White Square, een hefboomfonds dat een shortpositie had ingenomen op GameStop, aangekondigd dat het zijn hoofdfonds sluit. Het hefboomfonds heeft zware verliezen geleden toen het aandeel van de gamewinkelketen in januari fors was gestegen. Eind januari was het aandeel in slechts enkele dagen gestegen van 65 naar 347,51 dollar, een absoluut hoogtepunt voor het aandeel.

Beleggers die een shortpositie nemen op een aandeel speculeren op een koersdaling. Shorten doe je door een aandeel te lenen en meteen door te verkopen. Bedoeling is om het aandeel tegen een lagere prijs terug te kopen. het verschil tussen de koop- en verkoopprijs is winst voor de shorter.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20