Reddit-groep Wallstreetbets neemt almaar meer aandelen in het vizier: welke aandelen stuwen ze hoger?

De beleggers van de Reddit-groep Wallstreetbets zijn al enkele weken opnieuw enorm actief op de aandelenmarkten. Elke dag zorgen ze ervoor dat bepaalde aandelen de hoogte inschieten. Dat is vandaag niet anders.

Waarom is dit belangrijk?

De beleggers van Wallstreetbets hebben intussen al meermaals bewezen dat ze hun stempel kunnen drukken op de koersen van bepaalde aandelen. Vanzelfsprekend worden de koersen van de bedrijven die ze in het vizier nemen van dichtbij opgevolgd. Zo heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC al aangegeven dat het de volatiliteit van bepaalde aandelen in de gaten houdt. Hoe dan ook zijn dergelijke investeringen niet zonder risico. Het verleden heeft inmiddels aangetoond dat heel wat van de meme-aandelen na een stevige hausse diep in het rood zijn gedoken.

De beleggers achter Wallstreetbets zijn voortdurend op zoek naar nieuwe aandelen om de hoogte in te jagen. Zo hadden ze de afgelopen dagen onder meer hun zinnen gezet op de fastfoodketen Wendy’s en de zorgverzekeraar Clover Health. Die aandelen zijn gisteren respectievelijk 26 en 85 procent hoger geschoten. Beide aandelen kleurden woensdag omstreeks 8 uur ’s avonds wel rood. Clover Health moest 14 procent prijsgeven en Wendy’s ging 12 procent lager.

ContextLogic, het bedrijf achter Wish.com, was dinsdag nog zo’n favoriet van WallStreetbets. Dat aandeel schoot toen 50 procent om vandaag 2,5 procent in het rood te duiken.

Gevangenisoperator en energie

Ondertussen hebben de Reddit-beleggers al hun zinnen gezet op andere aandelen. Woensdag stonden onder meer de aandelen van de gevangenisoperator GEO Group en het energiebedrijf Clean Energy Fuels op het menu. Op het moment van dit schrijven noteerden die twee aandelen respectievelijk 50 en 27 procent in de plus.

Doorgaans kiezen de Reddit-beleggers voor aandelen met veel shortposities. Bedoeling is om die aandelen fors te doen stijgen om zo de shorters te dwingen hun posities van de hand te doen. Zij worden dus gedwongen om aandelen te kopen om verdere verliezen te vermijden, wat de koers verder de hoogte injaagt. Als we bijvoorbeeld kijken naar GEO Group zien we dat op zo’n 34 procent van de aandelen een shortpositie is ingenomen. Dat blijkt uit cijfers van Marketbeat.

Wat is ‘shorten’?

‘Short sellers’ lenen aandelen om daarna te speculeren op een koersdaling. Bij de techniek verkoop je massaal geleende aandelen in de hoop op een crash van de koers, zodat je de aandelen goedkoop kan terugkopen en de winst kan opstrijken. Als de koers echter blijft stijgen, pakt de strategie helemaal verkeerd uit. Want dan dreigen de short sellers zwaar verlies te lijden.

SEC houdt een oogje in het zeil

Ook de alom bekende meme-aandelen, zoals GameStop en AMC Entertainment, hebben de afgelopen weken een zetje gekregen. Vooral AMC Entertainment heeft sinds eind mei de wind in de zeilen. Ondanks een dagverlies van 10 procent noteert het aandeel nog altijd 150 procent hoger dan exact twee weken geleden. Het aandeel van GameStop is gedurende diezelfde tijdspanne gestegen met 28 procent.

De toenemende interesse in meme-aandelen is ook de Amerikaanse toezichthouder SEC niet ontgaan. Die zei eerder deze week dat het de volatiliteit van bepaalde aandelen van dichtbij opvolgt. Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, riep woensdag op om de structuur van de aandelenmarkt te herzien. Hij wil onder meer dat de beurswaakhond zijn licht laat schijnen over de prijsprikkels die effectenbeurzen en makelaars gebruiken om orders aan te trekken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20