Beurshype AMC brengt 11 miljoen nieuwe aandelen op de markt: ‘Alleen geschikt voor durvers’

Het ijzer smeden als het heet is, moeten ze bij bioscoopketen AMC denken. Het bedrijf is buiten zijn controle om de beurssensatie van het moment, met een verdubbeling van de koers op woensdag, en kondigt een dag later de verkoop van 11,5 miljoen nieuwe aandelen aan. ‘Alleen voor wie niet bang is zijn geld te verliezen’, voegt het bedrijf eraan toe.

Het aandeel AMC is het voorwerp van een intense krachtmeting tussen Reddit-beleggers en grote hedgefondsen. Het leger van kleine beleggers wint vooralsnog het pleit en stuurde de beurskoers woensdag 95 procent hoger in een dag.

Dat maakt het voor de bioscoopketen extra interessant om nieuwe aandelen op de markt te brengen en zo meer geld dan verhoopt op te halen. Concrete plannen heeft AMC nochtans niet. Het opgehaalde geld moet dienen voor ‘algemene bedrijfsdoeleinden’, klinkt het.

Beursgekte

Opmerkelijk zijn de vele disclaimers die aan het nieuwe aanbod vasthangen. ‘We geloven dat de recente volatiliteit en onze huidige marktprijzen een markt- en handelsdynamiek weerspiegelen die niet gerelateerd is aan onze onderliggende business of aan macro- of sectortrends, en we weten niet hoe lang deze dynamiek zal duren’, zegt AMC in het prospectus voor beleggers.

Vrij vertaald: de bioscoopketen erkent ruiterlijk dat de huidige koers eigenlijk nergens op slaat, maar heeft geen idee wanneer de beursgekte zal stoppen. Vandaar de bijkomende waarschuwing: ‘Onder de gegeven omstandigheden waarschuwen we u om niet te beleggen in onze aandelen, tenzij u bereid bent het risico te lopen uw belegging geheel of gedeeltelijk te verliezen.’

AMC wijst erop dat zijn beurskoers enorm kan variëren: van 1,91 dollar op 5 januari tot 72,62 dollar op 2 juni. De dagelijkse handelsvolumes zijn over die periode ook zowat vervijftigvoudigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20