AMC en GameStop krijgen gezelschap: nieuwste meme-aandeel is een piepklein Deens biotechbedrijf

Deense beleggers en analisten probeerden de hele ochtend te achterhalen waarom een piepklein biotechnologiebedrijf plotseling met 1.387 procent steeg tijdens de Amerikaanse handelsuren.

Orphazyme A/S zegt dat het geen idee heeft waarom zijn Amerikaanse aandelen tijdens de nacht zijn gestegen, schrijft persbureau Bloomberg. Toen de handel in Kopenhagen begon, stegen de Deense aandelen met maar liefst 76 procent. Het bedrijf heeft nu beleggers gewaarschuwd zich niet mee te laten slepen in de waanzin.

‘Beleggers die aandelen van het bedrijf kopen, kunnen een aanzienlijk deel van hun investeringen verliezen als de prijs van deze effecten vervolgens daalt’, aldus Orphazyme op vrijdagochtend.

De koers van het aandeel over de laatste vijf dagen – bron: TradingView

Geen logische verklaring

De enige redelijke conclusie die getrokken kan worden is dat Denemarken nu zijn eigen meme-aandeel heeft, meent Per Hansen, beleggingseconoom bij retailbroker Nordnet in Kopenhagen. ‘Niet alleen GameStop en AMC kennen vreemde, plotselinge en onverklaarbare prijsontwikkelingen’, schreef Hansen in een client note.

‘Soms is er geen logische verklaring voor wat er op de aandelenmarkt gebeurt,’ zei hij. ‘En de ontwikkeling in de aandelenkoers van Orphazyme is daar een voorbeeld van.’ De ADS (American Depository Share, red.) van Orphazyme steeg tijdens de Amerikaanse uren met maar liefst 1.387 procent, alvorens ongeveer 302 procent hoger te sluiten.

Orphazyme zei dat het ‘zich niet bewust is van belangrijke veranderingen in zijn klinische ontwikkelingsprogramma’s, financiële toestand of bedrijfsresultaten die een dergelijke prijsvolatiliteit of handelsvolume zou verklaren.’

Beleggers in het bedrijf hebben gewacht op een belangrijke update over de toepassing van een experimentele behandeling voor de ziekte van Niemann-Pick. Het geneesmiddel, arimoclomol genaamd, wordt prioritair onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten, die op 17 juni feedback moeten geven. Maar Orphazyme heeft geen recent nieuws over de beoordeling gegeven dat de beweging van het aandeel zou kunnen verklaren.

Onderzoek naar manipulatie

De SEC, Amerikaanse beurstoezichthouder, zei deze week dat het de markten onderzoekt op tekenen van manipulatie nu meme-aandelen blijven floreren. De handel in dergelijke aandelen nam deze week opnieuw een hoge vlucht, waarbij op WallStreetBets en andere sociale-mediaplatforms werd gesproken over de mogelijkheid van short squeezes.

Orphazyme, dat heat shock eiwitten gebruikt om therapieën te ontwikkelen voor zeldzame neurodegeneratieve ziekten, heeft een turbulente tijd gehad sinds zijn beursgang in 2017. Aandelen in het bedrijf piekten in februari 2020 en handelden 69 procent boven de IPO-prijs, maar zijn nu ruwweg een derde gedaald ten opzichte van de notering, zelfs met de winsten van vrijdag.

Iets meer dan twee uur nadat de handel vrijdag in Kopenhagen van start ging, stegen de aandelen in Orphazyme met ongeveer 45 procent, waardoor de marktwaarde op ruwweg 280 miljoen dollar kwam. Het aandeel werd op het moment van schrijven verhandeld tegen 63,95 Deense kroon (of 8,60 euro).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20