1 reden waarom de koers van Dogecoin explosief kan stijgen en 3 redenen waarom de cryptomunt in het stof kan bijten

Dogecoin: een rollercoaster van een cryptomunt voor ieder die er centen in steekt. De koers van de extreem volatiele mememunt kan even goed gelinkt zijn aan de hype erover op sociale media. De koersgrafiek van de munt jubelt en kreunt onder het sentiment van influencers zoals Elon Musk. Maar hoe zal het aflopen met Dogecoin en zal de prijs van de munt het ooit “to the moon” halen?

De cryptomunt Dogecoin (DOGE) is een fenomeen op de cryptomarkt. De prijs van de munt, die in 2013 begon als een satirische versie van grote cryptomunten, steeg volgens de tabellen van Coingecko afgelopen jaar met 10.116 procent. In 2021 alleen is de prijs van een Dogecoin al met 4.500 procent omhoog geschoten.

Zo’n astronomische groei hebben de rivalen van Dogecoin, die de cryptomarkt wel “serieus nemen”, nooit bereikt. De prijs van Bitcoin is het laatste jaar toegenomen met zo’n 300 procent en Ethereum met 860 procent in diezelfde periode.

Toch blijft investeren in Dogecoin in veel opzichten riskanter dan in die vorige twee genoemde cryptomunten. Er zijn drie duidelijke redenen waarom beleggers de mememunt mijden als de pest… maar er is ook één overduidelijke reden waarom Dogecoin misschien ooit “naar de maan” zal gaan.

Waarom kan de Dogecoin naar de bodem van cryptoland zakken?

1. Dogecoin heeft geen bewezen praktisch nut

De gouden regel voor het overleven van cryptomunten op lange termijn is dat ze een praktisch nut in ons dagelijks leven moeten hebben.

Op dit moment wordt Bitcoin bijvoorbeeld door verschillende handelaren aanvaard als betaalmiddel en wordt het vanaf september zelfs een officieel nationaal betaalmiddel van het Centraal-Amerikaans land El Salvador. Het blockchain-netwerk van Ethereum, met zijn gedecentraliseerde smart contracts, kent ook al verschillende succesvolle cases.

Hoewel Dogecoin zeker al werd gebruikt in het dagelijks leven (het NBA-team Dallas Mavericks verkocht in maart merchandise en tickets en accepteerde daarvoor DOGE), zijn handelaren nog lang niet overtuigd door de Shiba Inu-munt. Maar eigenlijk geldt dat ook voor de meeste cryptomunten.

2. Dogecoin kan moeilijk andere crypto uitdagen op de markt

Als Dogecoin andere cryptomunten wil platwalsen op de markt en gezien wil worden als een beter betaalmiddel, zal het een duidelijk voordeel moeten aantonen. Op dit moment heeft DOGE echter weinig unieks te bieden.

Bitcoin is de meest bekende cryptomunt en de pionier van crypto bij uitstek omdat het één van de oudste digitale munten is. Omdat deze cryptomunt zoveel aandacht krijgt, zullen handelaars sneller overtuigd worden. Daarbij kent Bitcoin met Satoshi Nakamoto een mysterieuze anonieme stichter, waardoor de cryptomunt nog meer gedecentraliseerd en onbeteugeld voelt dan andere crypto.

Bij tweede grootste cryptomunt Ethereum is het voordeel duidelijk zijn geavanceerde blockchaintech, die voor verschillende projecten wordt ingezet. Zo is dat netwerk de belangrijkste broedplaats voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) en worden er NFT’s (non-fungible tokens) verkocht. Zelfs de Chinese overheid, die zich de laatste weken ontpopte tot één van de sterkste regelgevers in de cryptowereld, gaf aan dat de blockchain van Ethereum interessant is voor de lancering van de eigen digitale yuan.

Elon Musk probeert wel een voordeel toe te voegen aan de Dogecoin: een lagere transactiekost. Dat zal DOGE alvast nodig hebben om de bikkelharde competitie in de blockchain-wereld te overleven.

3. Een nieuwe cryptomunt kan elk moment de hype van Dogecoin absorberen

De drempel om tot de cryptowereld toe te treden is heel laag. Iedereen kan vandaag nog een nieuwe cryptomunt uit de grond stampen.

Dat betekent dus dat niets je tegenhoudt om een meer grappige, en vooral slimmere, munt te lanceren dan Dogecoin. En dat proberen mensen elke dag ook te doen. Zo ontstonden er al verschillende, relatief succesvolle, klonen van Dogecoin zoals Shiba Inu (SHIB).

Maar er is één reden waarom Dogecoin toch de gedroomde rit “naar de maan” kan maken.

1. Dogecoin kan rekenen op een ongelooflijk aantal trouwe volgers

Ondanks het feit dat de Dogecoin ontstond als een grap en bijzonder volatiel is (zelfs voor een cryptomunt), is DOGE er toch in geslaagd om een enorme fanbase uit te bouwen. En hoewel de koers van de munt de laatste 30 dagen zakte met 35,2 procent, is het de laatste drie maanden nog steeds met bijna 400 procent gestegen.

Dogecoin-beleggers zijn “hype machines” die zich laten meeslepen met de uitlatingen van bekende personen zoals Elon Musk en Mark Cuban, maar dat maakt het misschien soms ook wel leuk voor die beleggers.

De Dogecoin blijft op dit moment een korte termijn-investering waar memeliefhebbers snel rijkdom mee willen vergaren. Toch is er een kans dat de mememunt door zijn naambekendheid ooit serieuzer zal genomen worden, waardoor de DOGE toch competitief kan zijn op de markt. Het is een kleine kans, maar van de waarschijnlijkheid zullen de Dogecoiners en Musk niet wakker liggen.

Lees ook: Dogecoin-miljonair geeft 1 miljoen DOGE weg als promotiestunt voor nieuwe game

(lb)

Meer