NFT broncode wereldwijde web verkocht voor 5,4 miljoen dollar

Een NFT (non-fungible token) van de broncode van het wereldwijde web is woensdag op een veiling verkocht voor maar liefst 5,4 miljoen dollar. Het is niet de eerste keer dat iemand zo’n riant bedrag veil heeft voor een digitaal verzamelobject.

Waarom is dit belangrijk?

NFT's zijn als het ware digitale verzamelobjecten die uniek zijn dankzij een registratie op de blockchain. Die uniekheid maakt dat NFT's gewild zijn door verzamelaars wereldwijd. Er worden dan soms ook hallucinante bedragen op tafel gelegd voor zo'n digitaal kunstwerkje. De broncode van het wereldwijde web is de zoveelste NFT die voor enkele miljoenen dollars onder de hamer gaat.

Sommige verzamelaars hebben enorme bedragen veil om een digitaal verzamelobject toe te voegen aan hun collectie. In het verleden heeft er iemand bijvoorbeeld 2,9 miljoen dollar betaald voor een NFT van de eerste tweet van Twitterbaas Jack Dorsey. Met een bod van maar liefst 5,4 miljoen dollar is de broncode van het wereldwijde web net niet het dubbele waard. De startprijs op de veilig was 1.000 dollar. Het bod ligt weliswaar ver onder hetgeen iemand betaald heeft voor een digitaal kunstwerk van Beeple. Die NFT ging onder de hamer voor maar liefst 69,3 miljoen dollar.

9.555 regels

Het Londense Sotheby organiseerde de veiling van de broncode, geschreven door de uitvinder Tim Berners-Lee. De winnaar van de veiling ontvangt naast de broncode van het wereldwijde web nog tal van andere digitale hebbedingetjes, waaronder een geanimeerde visualisatie van de code, een door Berners-Lee geschreven brief over de code en de totstandkoming ervan, en een digitale “poster” van de volledige code.

Berners-Lee heeft tussen oktober 1990 en augustus 1991 gewerkt aan de code, die uit ongeveer 9.555 regels bestaat. In de bestanden staan ook de implementaties van de drie webtalen die Berners-Lee heeft uitgevonden: HTML, HTTP en URL’s. 

Net zoals bij de andere NFT’s krijgt de winnaar van de veiling de garantie dat hij een uniek verzamelstuk in handen heeft. Een NFT is uniek omdat elk digitaal voorwerp een specifieke code krijgt die wordt bijgeschreven in de blockchain. De blockchain houdt vervolgens bij wanneer en aan wie de NFT verkocht wordt.

“Een gesigneerd boek”

De NFT van de broncode is een gewild object omdat het rechtstreeks van de hand van Tim Berners-Lee komt. “De symboliek, de geschiedenis, het feit dat ze van de maker komen, is wat ze waardevol maakt, en er zijn veel mensen die dingen verzamelen om precies die redenen”, zei Cassandra Hatton, het hoofd van wetenschap en populaire cultuur bij Sotheby’s, in een reactie aan The Guardian.

Berners-Lee heeft in een recent interview met The Guardian zijn keuze verdedigd om de broncode als NFT te verkopen. Hij vergeleek de verkoop van een NFT met die van een gesigneerd boek. “Dit is volledig in lijn met de waarden van het web”, zei hij. “Ik verkoop niet eens de broncode. Ik verkoop een foto die ik heb gemaakt, met een Python-programma dat ik zelf heb geschreven, van hoe de broncode eruit zou zien als die op de muur zou worden geplakt en door mij zou worden ondertekend.” (mah)

Lees ook:

Meer