Broncode wereldwijde web gaat onder de hamer als NFT

Het Britse veilinghuis Sotheby’s gaat later deze maand de broncode van het wereldwijde web als NFT veilen. Geïnteresseerden kunnen vanaf 1.000 dollar bieden op het stukje geschiedenis.

Vandaag wordt er bijna van alles een NFT (non-fungible token), een kunstwerkje op de blockchain, gemaakt, gaande van de eerste tweet van de oprichter van Twitter Jack Dorsey tot een bekend YouTubefilmpje. We kunnen nu ook de broncode van het wereldwijde web toevoegen aan dat lijstje. Tim Berners-Lee, uitvinder en wetenschapper, heeft maandag laten weten dat hij de broncode van het wereldwijde web veilt.

Openingsbod van 1.000 dollar

De veiling voor de NFT, die de naam ‘This Changed Everything’ heeft gekregen, zal door het Londense Sotheby in goede banen geleid worden. De veiling loopt van 23 tot 30 juni en het openingsbod is 1.000 dollar. Volgens het veilinghuis zullen de opbrengsten gebruikt worden om initiatieven die Berners-Lee en zijn vrouw steunen te financieren.

De NFT bevat originele bestanden met de door Berners-Lee geschreven broncode, een geanimeerde visualisatie van de code, een door Berners-Lee geschreven brief over de code en de totstandkoming ervan, en een digitale ‘poster’ van de volledige code. Al deze bestanden zullen digitaal worden ondertekend door de wetenschapper.

‘Drie decennia geleden creëerde ik iets dat, met de hulp van een groot aantal medewerkers over de hele wereld, een krachtig instrument is geworden voor de mensheid’, klinkt het in een verklaring geschreven door Berners-Lee. ‘Voor mij is het beste aan het web de geest van samenwerking geweest. Hoewel ik geen voorspellingen doe over de toekomst, hoop ik oprecht dat het gebruik, de kennis en het potentieel ervan open en beschikbaar blijven voor ons allen om te blijven innoveren, creëren en de volgende technologische transformatie op gang te brengen, die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.’

Liefde voor NFT’s

In zijn verklaring uit hij zich ook bijzonder positief over NFT’s: ‘NFT’s, of het nu kunstwerken zijn of een digitaal artefact als dit, zijn het meest geschikte middel van eigendom dat er bestaat. Ze zijn de ideale manier om de oorsprong achter het web te verpakken.’

In het recente verleden zijn er al riante bedragen op tafel gelegd voor NFT’s. De eerste tweet van Dorsey ging bijvoorbeeld onder de hamer voor 2,9 miljoen dollar. Vorige week werd een NFT van Doge, de meme waarop de grapmunt Dogecoin (DOGE) gebaseerd is, verkocht voor 4 miljoen dollar.

Tegelijk zijn er bepaalde analyses die erop wijzen dat de NFT-hype op zijn einde loopt. Uit cijfers van Nonfungible.com blijkt dat er de afgelopen weken minder interesse was in de digitale kunstwerkjes.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20