NFT van Doge verkoopt voor 4 miljoen dollar (3,3 miljoen euro), een record

Een afbeelding van een opgewonden shiba, beter bekend als de Doge-meme, is voor een recordbedrag van 4 miljoen dollar verkocht als NFT (non-fungible token). Dat meldt NBC News.

Doge is een van de meest iconische en gerenommeerde memes van het internet. Na een veiling van gisteren, is het ook de duurste meme-NFT aller tijde.

Ethereum

De meme werd dinsdag voor het eerst ter veiling aangeboden door Atsuko Sato, de eigenaar van Kabosu, de hond uit de afbeelding.

Een biedoorlog voor de meme brak uit op Zora, waar Doge werd geveild, tussen gebruikers @twodollahotdoge en @pleasrdao op vrijdagmiddag, waarbij de prijs werd opgedreven totdat @pleasrdao zegevierde met het winnende bod.

De veiling liep ruwweg drie dagen voordat de afbeelding werd verkocht aan @pleasrdao. De veilingwinnaar plaatste vrijdag een gewillig crypto-bod van 1.696,9 Ethereum, ter waarde van ongeveer 4 miljoen dollar, ongeveer 3,3 miljoen euro, volgens de veilingsite Zora.

Know Your Meme

‘We zijn zo blij om deel uit te maken van deze mijlpaal in de internetgeschiedenis. Als er één meme het verdiende om de nieuwe meme-NFT-recordhouder te zijn, dan is het Doge’, zei Don Caldwell, hoofdredacteur van de internet meme-database Know Your Meme. Hij certificeerde Doge voorafgaand aan de veiling om er zeker van te zijn dat de meme werd verkocht door de rechtmatige eigenaar.

De term ‘Doge’ komt uit de Flash-tekenfilm ‘Homestar Runner’. In een aflevering in 2005 noemt het hoofdpersonage Homestar een ander personage zijn ‘D-O-G-E’. Vijf jaar later, in 2010, plaatste Atsuko Sato de foto van Kabosu op haar persoonlijke blog, zonder te beseffen dat de foto een eigen leven zou gaan leiden.

‘Ik neem elke dag veel foto’s, dus die dag was niets ongewoons’, zei Sato in een verklaring aan NBC. ‘Kabosu vindt het heerlijk om op de foto te gaan, dus ze was heel blij dat de camera op haar gericht stond.’

Lees ook:

Meer