Ethereum-oprichter Vitalik Buterin verdiende al 4,3 miljoen dollar met Dogecoin

Vitalik Buterin, de 27-jarige Russisch-Canadese stichter van tweede grootste cryptomunt Ethereum, is niet alleen een cryptogenie. De man weet ook hoe hij moet beleggen in digitale munten. Buterin stak 25.000 dollar in mememunt Dogecoin en haalde daar al 4 miljoen dollar uit. Dat geld gaf Buterin wel weg aan liefdadigheid.

Vitalik Buterin, de jongeman achter cryptomunt Ethereum, maakte begin juni een verschijning op de podcast van Lex Fridman. De twee hadden een uitgevoerd gesprek over de cryptowereld, Elon Musk, artificiële intelligentie, de betekenis van het leven en… Dogecoin.

Dogecoin werd in 2013 opgericht door de Amerikaan Billy Markus, ook wel gekend onder zijn alias Shibetoshi Nakamoto, als een satirische versie van cryptomunt Bitcoin. De munt explodeerde inmiddels in populariteit en werd onder andere de favoriete munt van Tesla-Baas Elon Musk. Die promootte de Shiba Inu-munt zelfs op Saturday Night Live, de meest bekeken comedy show van de Verenigde Staten.

Buterin vertelde op de podcast van Fridman dat hij in 2016 zo’n 25.000 dollar in de mememunt had gestoken. Dat leverde dit jaar al meer dan 4 miljoen dollar op. De Ethereum-topman schonk al het geld weg aan goede doelen.

‘DOGE is geld waard. Veel geld.’

Buterin omschrijft DOGE als één van de eerste ‘fun coins’ die werd gelanceerd tijdens de pioniersfase van cryptomunten.

De munt heeft volgens Buterin echter wel nog wat imagoproblemen: ‘In het begin namen mensen Dogecoin niet serieus. Ik weet nog dat ik me afvroeg hoe ik ooit aan mijn moeder zou uitleggen dat ik net 25.000 dollar in Dogecoin had gestoken. Het enige interessante aan de munt is dat het logo de populaire Shiba Inu-memehond afbeeldt. Maar het bleek één van de beste investeringen die ik ooit heb gedaan.

Tijdens het hoogtepunt van de pandemie zat Buterin even in lockdown in de Aziatische stad Singapore. Toen schoot de prijs van Dogecoin omhoog met 775 procent van 0,008 naar 0,07 dollar in één dag. ‘Ik dacht toen, mijn god, DOGE is geld waard. Veel geld,’ herinnert Buterin zich.

Op dit moment is één Dogecoin 0,32 dollar waard. De munt kent een marktkapitalisatie van 42,7 miljard dollar en is daarmee de zesde grootste cryptomunt ter wereld. De koers van Dogecoin steeg op een jaar tijd met 12637,1 procent, volgens de tabellen van Coingecko.

Lees ook: Elon Musk start ruimterace tussen Dogecoin en Bitcoin: welke munt zal het eerst de maan bereiken?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20