NFT-gekte compleet: digitaal kunstwerk geveild voor 69 miljoen dollar

Het digitale kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple dat door veilinghuis Christie’s aangeboden werd, ging onder de hamer voor ruim 69 miljoen dollar. Het gaat om een NFT, een cryptografisch token dat uniek en doorverkoopbaar is. ‘Dit succes illustreert de opwindende mogelijkheden van deze ontluikende marktplaats’, zegt Christie’s.

NFT staat voor ‘non-fungible token’. Wie het token verwerft, krijgt een uniek digitaal eigendom in handen. Dat eigendomscontract wordt geregistreerd op een blockchain, samen met andere belangrijke gegevens. Volgens Christie’s is ‘Everydays: The First 5,000 Days’ het duurste NFT ooit. Wie de winnaar is, maakte het veilinghuis niet bekend. Er deden 33 bieders mee.

Beeple maakte gedurende 13 jaar elke dag een grafisch kunstwerk, goed voor 5.000 beelden, en compileerde dat alles in een puur digitaal kunstwerk dat in een NFT-bestand gestopt werd. De digitale kunstenaar reageerde verbouwereerd op de eindprijs.

Wie het cryptografische token verwerft, krijgt uiteraard het bestand van het kunstwerk, maar ook een handtekening van de artiest en allerhande details over de creatie en een digitaal logboek dat als referentie kan dienen bij een doorverkoop. ‘Deze details worden permanent aan het kunstwerk gehecht, waardoor een waardegarantie verschaft wordt’, zegt Christie’s. De startprijs op 25 februari was 100 dollar, maar al snel schoten de biedingen als een raket de hoogte in tot 1 miljoen dollar in minder dan tien minuten. Uiteindelijk ging de prijs nog eens 69 keer hoger. (wdm)

Meer