Medeoprichter Coinbase: “90 procent van de NFT’s zal waardeloos zijn binnen 5 jaar”

In een interview op Bloomberg TV deze week trok de medeoprichter van Coinbase, Fred Ehrsam, parallellen tussen de markt voor non-fungible tokens (NFT’s) en de dotcom-boom van de jaren 1990. 

NFT’s (digitale verzamelobjecten op de blockchain) hebben de kunstmarkt en de vele aangrenzende industrieën dit jaar stormenderhand veroverd. De extreem volatiele handelsactiviteiten maken het nog te vroeg om te zeggen hoe het zal uitpakken. Maar volgens een van de eerste traders van cryptomunten zal de overgrote meerderheid van de NFT’s die vandaag op de markt zijn, binnen een paar jaar waardeloos zijn.

Hype

“Ik ga zo ver om te zeggen dat 90 procent van de geproduceerde NFT’s (…) waarschijnlijk weinig tot geen waarde zullen hebben in drie tot vijf jaar,” zei Ehrsam. “Je zou hetzelfde kunnen zeggen over vroege internetbedrijven aan het eind van de jaren ’90.”

Voor Ehrsam zijn NFT’s niet anders dan om het even welk cryptoproject dat van de ene op de andere dag een hype heeft gecreëerd.

“Mensen gaan allerlei dingen proberen. Er zullen miljoenen en miljoenen cryptovaluta’s en crypto-gerelateerde activa zijn, net zoals er miljoenen en miljoenen websites waren. De meeste daarvan zullen niet werken,” legde Ehrsam uit.

Paradigm

Ehrsam begon rond 2010 met de handel in Bitcoin toen hij als valutahandelaar werkte bij Goldman Sachs. Hij verliet de investeringsbank om in 2012 samen met Brian Armstrong de cryptotradebeurs Coinbase op te richten. De wegen van Ehrsam en Armstrong scheidden in 2017. Ehrsam lanceerde vervolgens Paradigm, een blockchain-investeringsfirma, in 2018.

Coinbase ging eerder dit jaar naar de beurs tegen een kolossale waardering van 100 miljard dollar. Zijn marktkapitalisatie is sindsdien met de helft gekrompen omdat de handel in crypto’s afkoelt, ten gevolge van de wereldwijde druk van de regelgeving en de door beroemdheden (nietwaar, Elon Musk of Mark Cuban?) veroorzaakte uitverkoop.

Afgezien van de kortetermijnfluctuatie gelooft Ehrsam dat cryptomunten echt “de volgende internetkans voor de Verenigde Staten” zijn.

“De wereld verandert niet van de ene op de andere dag, maar je kunt de zaden van exponentiële groei al zien ontkiemen,” zei hij nog. “Ik denk dat we in een toekomst zullen leven waarin we deze gecentraliseerde platforms niet meer nodig hebben om te coördineren. Dat is nu al het geval voor financiële diensten, in die zin dat je je eigen bank kunt zijn. Je hebt geen centrale instelling meer nodig om je geld te bewaren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20