Een ontgoochelde Mark Cuban roept op tot crypto-regulering – zodat hij geen geld meer verliest

Nadat een bankrun op een stablecoin-protocol hem duur kwam te staan, roept miljardair-investeerder en crypto-enthousiasteling Mark Cuban op tot regulering van stablecoins. Hij wil dat gedefinieerd wordt “wat een stablecoin is en welk onderpand acceptabel is.” 

Waarom is dit belangrijk?

Mark Cuban geldt als vooraanstaand cryptostier. Als hij oproept tot regulering, dan betekent dat wat in het wereldje. Stablecoins zijn overigens digitale activa die werden ontworpen om de waarde van fiatvaluta’s zoals de euro of de dollar te volgen. Op deze manier kunnen gebruikers goedkoop, snel en overal ter wereld geld naar elkaar sturen zonder dat er een risico bestaat op grote prijsveranderingen (er hoeft dus geen rekening te worden gehouden met de beruchte volatiliteit van andere digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum). Hoewel ze verschillende functies hebben, zou een verregaande regulering van stablecoins ook de andere digitale munten in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Mark Cuban heeft geld verloren aan wat hij een “rug pull” (weggetrokken tapijt, red.) noemde. De eigenaar van het NBA-team Dallas Mavericks investeerde in een token die woensdag crashte van ongeveer 64 dollar naar bijna nul. 

Iron Finance noemde de ineenstorting van zijn token (TITAN) “de eerste grootschalige crypto-bankrun ter wereld”. De waarde van de token is op het moment van schrijven 0,000000029585 dollar.

Schuld

Cuban liet door Bloomberg optekenen dat hij zichzelf de schuld gaf. Hij zou lui geweest zijn en niet genoeg onderzoek gedaan hebben naar de stablecoin waarin hij investeerde:

“Er zou regelgeving moeten komen om te definiëren wat een stablecoin is en welk onderpand acceptabel is. Moeten we (…) acceptabele onderpandopties definiëren, zoals bij Amerikaanse schatkisten?”

Kraken-CEO Jesse Powell kraakte Cuban op Twitter af. Hij benadrukte dat een gebrek aan stablecoin-regelgeving niet het probleem is:

“Geen onderzoek doen en springen op een verschrikkelijke investering omdat je tijd meer waard was dan je geld is jouw probleem.”

Iron Finance 

In een blogpost met de naam “Iron Finance Post-Mortem 17 juni 2021”, merkt het project op van plan te zijn een derde partij in te huren om een diepgaande analyse van het protocol uit te voeren, zodat het “alle omstandigheden kan begrijpen” die tot de crash hebben geleid.

IRON is een gedeeltelijk door onderpand gedekte stablecoin die bedoeld is om te worden gekoppeld aan 1 dollar. De stablecoin wordt gedekt door een combinatie van zijn native token TITAN en de USDC stablecoin, schrijft Cointelegraph.

Na een massale uitverkoop door walvissen, waardoor de prijs van TITAN rond de 30 dollar zakte, zakte de IRON-stablecoin ook onder zijn 1 dollar koppeling. Dit was het begin van een ‘bankrun’ van andere investeerders, die ook begonnen te cashen, waardoor de prijs van TITAN vanaf gisteren tot bijna nul daalde.

Regulering

In december vorig jaar werd in de VS een wetsvoorstel geïntroduceerd dat de ‘Stable Act’ wordt genoemd en dat zou vereisen dat stablecoin-emittenten een bankgrafiek verkrijgen en voldoen aan de traditionele bancaire regelgeving.

Na de crypto-crash van vorige maand benadrukte Fedbaas Jerome Powell op 20 mei dat “naarmate het gebruik van stablecoins toeneemt, onze aandacht voor het juiste regelgevings- en toezichtskader ook moet toenemen.”

(mah)

Meer