Miljardair en Dogecoin-stier Mark Cuban bezit zelf amper mememunten

Dat de Amerikaanse miljardair Mark Cuban een onverbeterlijke cryptostier is, wisten we al. De eigenaar van de Dallas Mavericks is ook een uitgesproken supporter van de Dogecoin, de mememunt die recent Bitcoin van de troon stootte als de uitverkoren cryptomunt van Tesla. Zaterdag onthulde Cuban ook hoeveel Dogecoin-munten precies in zijn beleggersportefeuille steken… dat zijn er waarschijnlijk niet zoveel als u vermoedt.

Mark Cuban, de echte ‘Dogefather’?

 • Dogecoin staat sinds dinsdag op een koers van 48 dollarcent. Dat betekent dat de prijs van een Dogecoin-munt gedaald is met iets meer dan twee procent in de laatste zeven dagen. 
 • De marktkapitalisatie van DOGE staat op 62 miljard dollar volgens gegevens van Coinmarketcap. Dogecoin was dinsdag dus de vijfde grootste cryptomunt en klopt daarmee Tether (USDT) met zo’n 4 miljard dollar.
 • Cuban tweette zaterdag dat hij 3.250 Dogecoins bezit. Die kocht hij samen met zijn 11-jarige zoon aan. Dat geeft direct een nieuwe betekenis aan de term ‘Dogefather’.
 • Dit betekent dat de Dogecoin-munten van Cuban vandaag ‘maar’ 1.560 dollar waard zijn.
 • Opvallend weinig munten dus voor de cryptostier die volgens Forbes een fortuin van 4,4 miljard dollar kan aanspreken.
 • De Dallas Mavericks, de NBA-ploeg van Cuban, zou volgens de cryptostier de grootste verhandelaar van Dogecoin-munten zijn. Dat deelde Cuban mee in maart. De Dogecoin-voorraad en crypto-opbrengsten van de Mavericks zouden eigenlijk ook moeten toegevoegd worden aan de portefeuille van Cuban, maar zijn onbekend.

Gelooft Cuban wel echt in Dogecoin?

 • Cuban meent al langer dat hij oprecht gelooft dat Dogecoin ooit een geldige valuta voor transacties kan worden.
 • Zijn redenering daarachter: ‘DOGE kent een “deterministische inflatie”, ofwel een gepredefinieerde hoeveelheid inflatie. Er is met andere woorden geen onzekerheid over de hoeveel munten die worden gemijnd en het inflatiepercentage.’
 • ‘Wat we niet weten is of er genoeg mensen Dogecoin zullen gebruiken als betaalmiddel’, aldus Cuban.
 • De Amerikaanse miljardair meent ook dat nieuwe generaties wat tijd nodig hebben om de technologie van hun tijd volledig te benutten. 
 • ‘Crypto zit in die fase waar de gebruikers moeten leren hoe ze volledig gebruik kunnen maken van de technologie. Crypto zal ooit op een punt komen dat we ons zullen afvragen hoe we ooit zonder leefden’, klinkt het nog.
 • Dat klinkt een beetje als Tesla-CEO Elon Musk die de Dogecoin ook een beter betaalmiddel vond dan Bitcoin. Die laatste zou te schadelijk zijn voor het milieu, opperde Musk met een controversiële tweet.

Te veel invloed van Musk

Niet iedereen is het eens met de Dogecoin-stieren. Volgens Anthony Denier, de CEO van cryptobeurs Webull, is Dogecoin één van de minst stabiele cryptomunten op de markt. ‘Veel mensen linken DOGE aan Musk. Elke opmerking die hij maakt over cryptomunten zal Dogecoin beïnvloeden,’ zei Denier. Bitcoin blijft volgens hem de marktleider. ‘Waar Bitcoin heengaat, zullen andere cryptomunten volgen,’ besluit hij.

In april gaf Cuban nog aan dat 60 procent van zijn cryptoportfolio in Bitcoin stak. 30 procent zou in Ethereum steken en 10 procent in al de rest. Als Cuban dan toch zo’n overtuigde Dogecoin-fanaat is, waarom blijft zijn DOGE-verzameling dan zo kleinschalig?

Lees ook: 5 zaken die u moet weten over cryptomunt Shiba Inu, de ‘Dogecoin-killer’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20