Wat is een stablecoin?

De libra van Facebook is het schoolvoorbeeld van een stablecoin, dat is een bijzondere soort cryptomunt. Nu die libra de gemoederen blijft beroeren, is het interessant om uit te zoeken hoe die munt precies werkt.

Een stablecoin is een cryptomunt of een digitale munt met klassieke valuta, zoals dollar of euro, als onderpand. Waar de markt de prijs van een ‘normale’ cryptomunt bepaalt, worden er bij een stablecoin extra garanties ingebouwd rond de stabiliteit van de munt. Op die manier zal een stablecoin aantrekkelijker zijn om mee te betalen.

Voordelen van een stablecoin

Met een stablecoin willen initiatiefnemers van een digitale munt tegemoetkomen aan critici. Een cryptomunt is per definitie zeer volatiel, wat wil zeggen dat de koers beweeglijk is. Tegenstanders gebruiken deze eigenschap dan ook graag om cryptocurrency in het verdomhoekje te plaatsen. ‘Als het fluctueert in waarde, is deze munt slecht om dagelijks te gebruiken’, klinkt het dan.

Een stablecoin lost dit probleem op. Door de koppeling aan een munt zoals de euro of de dollar, zal de waarde van een stablecoin minder sterk schommelen. Dat verlaagt de drempel om er zaken mee te doen.

Een tweede voordeel is dat een stablecoin kan dienen als beschermmiddel tegen koersdalingen. Dat zit zo: als u verwacht dat de koers van bitcoin zal dalen, dan kan u uw bitcoins inruilen voor een stablecoin, zoals tether (later daarover meer). Op die manier raakt u geen geld kwijt. Wanneer de koers vervolgens weer stijgt, kunt u de stablecoin weer omzetten in bitcoin.

Soorten stablecoins

  • De fiat-backed stablecoin: deze soort stablecoin is één-op-één gekoppeld met een fiat munt, zoals de dollar of de euro. Ook grondstoffen en edelmetalen, zoals goud of olie, kunnen dienen als onderpand. Stablecoins die volgens dit systeem werken, zetten voor elke munteenheid het equivalent in een fysieke munt weg op een bankrekening. Er moet dus een soort centrale toezichthouder zijn om die koppeling te bewaken, wat in strijd is met de idee achter blockchain en crypto. Het is niet gezegd dat die toezichthouder een centrale bank moet zijn, want het is gewoon de initiatiefnemer van de munt die hiervoor moet instaan.
  • De crypto-backed stablecoin: deze soort stablecoin is één-op-één gekoppeld met een andere cryptomunt. De bitcoin kan bijvoorbeeld ingeschakeld worden als onderpand, waarbij de initiatiefnemers van de stablecoin een groter bedrag aan de kant zetten dan nodig. Zo dekken ze zich in voor schommelingen in de bitcoinkoers. Alleen is die oplossing niet zaligmakend. Gesteld dat de bitcoin spectaculair aan waarde verliest, zal die ook de gekoppelde stablecoin mee de dieperik in sleuren.
  • De algorithm-backed stablecoin: bij deze soort stablecoin staat een algoritme in voor een monetair beleid. Het algoritme fungeert als een centrale bank en doet de hoeveelheid geld groeien of krimpen als de prijs aanpassingen vraagt. Dat is echter niet evident. Vooral het algoritme om de geldhoeveelheid te laten krimpen, via obligaties, is zeer complex om te maken.

Tether als stablecoin

Een bekend voorbeeld van een stablecoin is Tether (USDT). Deze cryptomunt is er één van het eerste type, een fiat-backed stablecoin, gekoppeld aan de dollar. In principe moet de waarde van 1 USDT altijd gelijk zijn aan 1 USD. in de praktijk gaat het om een verschil van 1 à 2 cent.

Het is overigens niet moeilijk om Tether te kopen. Dat kan simpelweg via een cryptocurrency exchange, zeg maar een ruilbeurs voor cryptomunten. Daar koopt u munteenheden van de gewenste stablecoin, die gekoppeld zijn aan een andere cryptomunt, zoals bitcoin. Die link tussen de stablecoin en die cryptomunt wordt gelegd via een smart contract, daarover kunt u hier meer lezen.

Meer