Waar u (veilig) cryptomunten kan kopen in België

Misschien denkt u erover na om zelf eens wat crypto’s aan te schaffen. Via deze introductie willen we u helpen om het kopen van cryptomunten op een veilige manier te doen.

Het is allereerst belangrijk om mee te geven dat u best op uw budget let. Een vuistregel is om enkel geld dat u kan missen, te investeren in cryptomunten. Bij aankoop van virtuele valuta is er namelijk geen enkele vorm van overheidscontrole (of kapitaalbescherming). Met de fluctuerende wisselkoersen is de kans dan ook reëel dat u geld verliest.

Hieronder beschrijven we de drie voornaamste plaatsen waar u cryptomunten kunt kopen. Dat zijn het online wisselkantoor voor cryptocurrency, de online ruilbeurs voor cryptocurrency of de online marktplaats om cryptocurrency te kopen van andere gebruikers.

Kopen bij een online wisselkantoor

Een eerste optie om cryptomunten te kopen, is dus via een online wisselkantoor. Een bekend voorbeeld in België en Nederland van een wisselkantoor is BTC Direct. BTC Direct is een Nederlandse online handelaar in cryptocurrency, die sinds 2013 bestaat en vijf verschillende cryptomunten aanbiedt: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. Dit zijn bovendien de meest bekende en betrouwbaarste virtuele munten die actief zijn.

Ook Bitonic en Anycoin Direct zijn voorbeelden van zogenaamde online brokers die cryptomunten aanbieden. In de meeste gevallen is het mogelijk om gratis een account aan te maken bij de websites, maar dan moet u bereid zijn om een deel van uw opbrengsten in te leveren. De wisselkantoren willen namelijk ook iets verdienen aan uw transacties en rekenen daarom commissie aan. Betalen kan bij hen gewoon met een kredietkaart, iDEAL, Bancontact of overschrijving.

Kopen via een ruilbeurs

Ook op een andere manier kan u cryptocurrency kopen. Exchanges of ruilbeurzen zijn plaatsen die kopers en verkopers van virtuele munten met elkaar in contact brengen. Hier bieden verkopers dus een hoeveelheid munten aan voor een bepaalde prijs, waarna ze wachten tot ze een koper vinden die de prijs wil betalen. Concrete ruilbeurzen zijn Coinbase, Poloniex en Kraken.

Deze platformen rekenen weliswaar minder servicekosten aan om cryptomunten te kopen, maar ze kijken wel nauwer toe wie er op hun site actief is. Het is niet ongewoon als u uw naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer moet doorgeven. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld vragen om een foto van uw identiteitskaart te uploaden.

Kopen van een andere gebruiker

Wat nog kan, is het kopen van cryptomunten bij een andere gebruiker van de cryptomunt. Daar bestaan ondertussen online marktplaatsen voor, zoals bitcoin-otc.com en localbitcoins.com. Op deze sites bieden mensen zelf hun digitale valuta aan, waardoor er opnieuw een stukje onzekerheid is. Het is belangrijk om erop te letten dat de verkoper nu en dan transacties uitvoert en een goede rating heeft. De prijs voor cryptomunten is hier vaak hoger, juist omdat verkopers en kopers anoniem zijn.

Belangrijker is de wallet

Hierboven beschreven we al op welke manier u cryptomunten kan kopen, al is het eigenlijk nog belangrijker om eerst een geschikte portefeuille te kiezen. Het is namelijk zo dat u de cryptomunten eigenlijk nooit echt fysiek in uw bezit kunt hebben, want die transacties waarbij u virtuele munten koopt, zijn eigenlijk gewoon gegevens in een blockchain.

Wat de wallet of portefeuille dan wel bewaart, zijn de toegangssleutels tot uw cryptomunten. Er zijn er altijd twee: de private sleutel en de publieke sleutel. De publieke sleutel valt te vergelijken met een bankrekeningnummer en fungeert als adres van uw wallet of portefeuille. De privésleutel lijkt dan weer op een soort lange pincode, die absoluut geheim moet blijven, want anders kunnen anderen uw cryptomunten stelen.

Een wallet of portefeuille is kiezen is cruciaal, omdat er verschillende soorten bestaan die van elkaar verschillen op vlak van veiligheid voor hackers. Een eerste belangrijke keuze is die tussen hot storage en cold storage, daarover geven we hier meer uitleg. Ook binnen cold storage moet u extra keuzes maken. De veiligste manier om uw cryptomunten bij te houden, is erg afhankelijk van wat u ermee wil. Lees dus zeker bij over uw opties.

En dan betalen voor cryptomunten

Wanneer u bovenstaande keuzes gemaakt hebt, is het in principe simpel: via kredietkaart, overschrijving of Bancontact betaalt u voor de cryptomunten die u wenst te ontvangen. Na enkele minuten staan ze op uw naam en worden de toegangssleutels opgeslagen in uw wallet of portefeuille.

Nog een laatste bemerking: als u meerdere soorten cryptomunten wilt kopen, is het niet voldoende om één wallet of portefeuille aan te maken. Per soort van virtuele munt is een afzonderlijke portefeuille nodig, want ethereum ontvangen op een bitcoin-adres is onmogelijk. Natuurlijk is het wel zo dat de meeste van bovenstaande platformen de mogelijkheid aanbieden om verschillende portefeuilles aan te maken.

Samengevat: niet moeilijk, maar let op!

Het kan verleidelijk zijn om in te stappen in de wereld van cryptomunten en virtuele valuta, maar we kunnen niet genoeg herhalen dat het belangrijk is om kritisch en behoedzaam te zijn. Hou uw ogen open voor valse cryptocurrency.

Meer