Waar kan u in België met bitcoin betalen?

Cryptomunten zijn interessante fenomenen om in te investeren, maar kan u ook gewoon betalen met bitcoin? Hoe moet dat concreet? Waar kunt u ermee betalen in België?

Eerst even herhalen wat de bitcoin nu eigenlijk is. Bitcoin is één van de bekendste cryptomunten, die net zoals de andere virtuele munten gebruik maakt van blockchain. Blockchain is de achterliggende technologie en is een soort grote database waaraan iedereen informatie kan toevoegen. De informatie wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie en opgeslagen in een groot netwerk. Dat is de korte uitleg, meer details over blockchain kan u hier vinden.

Onmisbaar: een wallet voor cryptomunten

Om zelf een betaling uit te voeren met bitcoin, zijn er een aantal cruciale zaken vereist. Denk maar aan de ‘wallet’, dat is een soort digitale portefeuille waarin uw cryptomunten opgeslagen zijn. Elke wallet of portefeuille heeft zowel een privésleutel als een publieke sleutel. Vooral die eerste is heel belangrijk, want het is het middel om transacties te valideren. Bemachtigt iemand anders uw privésleutel, dan kan die er vlotjes vandoor met uw digitale munten.

Er zijn trouwens drie belangrijke soorten wallets: de hardware portefeuille voor cryptocurrency, de software portefeuille voor cryptocurrency en de online portefeuille voor cryptocurrency. Wat de voor- en nadelen van al deze portefeuilles zijn, hebben we hier even duidelijk neergepend.

Wanneer u beschikt over een wallet, kan u betalingen uitvoeren met cryptomunten. De wallet maakt namelijk de verbinding tussen de virtuele munten in uw bezit en de wallet van de persoon bij wie de cryptomunten moeten belanden. Hoe een betaling precies gebeurt, is ook razend interessant en verdient daarom dit artikel.

Gent en Ieper zijn bitcoinsteden

Nu over naar de plaatsen waar u met bitcoin iets kan kopen. Laat ons beginnen met de fysieke plaatsen. In België zijn er een paar steden waar de bitcoin ingang gevonden heeft als betaalmiddel. Gent steekt er bijvoorbeeld met kop en schouders bovenuit. Volgens Coinmap, dat is een soort Google Maps voor cryptomunten, zijn er in de Arteveldestad 28 plaatsen waar u kan betalen met digitale munten.

In Cafè Rosario op het Emile Braunplein bijvoorbeeld, een koffiebar. Nog in de horecawereld: 5 voor 12 op de Korenmarkt en Pi-Nuts in de Graag Arnulfstraat aanvaarden eveneens bitcoin als betalingsmiddel. Een volledig overzicht van de plaatsen waar cryptomunten gemeengoed zijn om zaken te betalen, kan u overigens krijgen op www.gentbitcoinstad.be

Ook Ieper heeft zo’n site met een overzicht van handelaars die bitcoin accepteren. Daarop vinden we onder meer een frituur, een café, een bed & breakfast, een dagbladhandel, een carwash en zelfs een kapper terug. Deze groep handelaars komt bovendien één keer om de zoveel tijd samen om samen de nieuwste ontwikkelingen te bespreken, zoals u in de tweet hieronder kan zien.

Met 12 handelaars in en rond Ieper, verslaat de West-Vlaamse stad zelfs grootsteden als Antwerpen en Brussel, die elk maar 11 ondernemers hebben die bitcoin aanvaarden als betalingsmiddel.

Online kiest liever voor Bitcoin Cash

Online verkooppunten dan maar? Er zijn een aantal (buitenlandse) webwinkels die betalen met crypto toelaten, zoals deonlinedrogist.nl of thuisbezorgd.nl, maar erg wijdverspreid is het fenomeen nog niet. Zo deden de grote onlinespelers, zoals Bol.com, Coolblue en Amazon, het lange tijd niet. Met bitcoin betalen kan ondertussen indirect wel bij Amazon, door een soort betalingsprocessor te installeren. Op die manier krijgt Amazon geen bitcoin, maar wel een omgezet bedrag op zijn rekening.

Sinds 2018 aanvaarden Microsoft en Takeaway dan weer Bitcoin Cash. Dat is een soort spin-off-cryptomunt van bitcoin op zich. Bitcoin en Bitcoin Cash delen hun ontstaansgeschiedenis, maar sinds 2017 bestaat Bitcoin Cash afzonderlijk. De multinationals kozen voor Bitcoin Cash, omdat de transacties daar sneller gebeuren dan bij de traditionele bitcoin. Meer over het verschil tussen de twee, kunt u hier lezen.

Bezwaar om met bitcoin te betalen

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er in ons land geen echte stormloop is om te betalen met bitcoin. Gent Bitcoinstad heeft op haar website een tool die toelaat om op te volgen hoeveel transacties er gedaan worden via BitKassa, dat is een kassa die bitcoin omzet in euro. Tussen januari 2019 en juli 2019 werden er amper 3 transacties voor een bedrag van 535 euro uitgevoerd in Gent.

Er zijn nog enkele kanttekeningen te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de handelaar een betaling toelaat, maar de bitcoin dan overschrijft naar een persoonlijke rekening, in plaats van een handelsrekening. Ook is er nog het aspect van transactiekosten, want die moeten ook betaald worden. De kost is trouwens niet vast, maar afhankelijk van het bedrag en de hoeveelheid transacties die op dat moment gedaan worden.

Al moeten we dat opnieuw nuanceren. Er is een periode geweest waarbij de transactiekosten door het dak gingen. Op 22 december 2017 moest u bijvoorbeeld gemiddeld 48 euro betalen om een transactie te maken, terwijl die kosten in januari 2019 rond de 0,22 euro lagen.

Maar wat kopen met bitcoin?

Over de allereerste transactie met bitcoin is al veel gezegd en geschreven. Op 22 mei 2010 wilde de Amerikaan Laszlo Hanyecz twee pizza’s betalen met bitcoins, wat toen nog een compleet onbekend betaalmiddel was. Op een forum vroeg hij of er iemand bereid was om de pizza’s te leveren in ruil voor 10.000 bitcoins. Toen waren 10.000 bitcoins ongeveer 40 dollar waard, omgerekend naar vandaag zou dit om 80 miljoen dollar (73 miljoen euro) gaan.

Ook Cameron en Tyler Winklevoss, beter bekend als de Winklevoss-tweeling, deden al eens zot met bitcoin. De broers, die mee aan de basis van Facebook lagen, kochten in 2014 een ticket van miljardair Richard Branson om een reis naar de ruimte te maken. Ze betaalden daarvoor 250.000 dollar in bitcoin, wat aan een huidige koers van ongeveer 10.000 dollar overeen zou komen met 3,12 miljard dollar. Op Twitter had Tyler Winklevoss er toch schijnbaar wat plezier in, zie hieronder.

Zeg, en mijn loon in bitcoin betalen?

Kort gezegd: neen, u mag niet betaald worden in bitcoin. De loonbeschermingswet bepaalt dat het loon betaald moet worden in een wettelijk gangbare munt, zoals de Euro. Doet de werkgever dat niet, dan loopt hij/zij het risico u nog eens te moeten uitbetalen. Enkel als u als zelfstandige werkt, zou u zich in principe kunnen laten betalen in cryptomunten. In dat geval mag er namelijk afgesproken worden over de betalingswijze.

Meer