2 simpele redenen waarom crypto de toekomst is

Volgens de Amerikaanse miljardair Mark Cuban zijn cryptomunten de toekomst van de post-pandemische economie. Volgens hem zijn er twee hele simpele redenen waarom we onmiddellijk moeten overstappen op digitale munten. Cuban staat bekend als een van de grootste stieren achter de groeiende cryptomarkt. De ondernemer is ook een overtuigde supporter van de controversiële mememunt Dogecoin.

De totale waarde van de cryptomarkt blijft genadeloos ongekende toppen scheren. Dit jaar alleen al steeg Bitcoin met 95 procent in waarde, Ether met 380 procent en mememunt Dogecoin met 13.000 procent. In februari van dit jaar doorbrak de totale marktkapitalisatie van crypto de kaap van 1 biljoen dollar.

‘Een keer per eeuw’

Waar dit allemaal naartoe zal gaan weten we niet. De soms zeer jonge investeerders van cryptomunten zitten wel (vrijwillig) vast op die wilde rit in de hoop om snel rijkdom te vergaren of in de hoop om een soort cryptorevolutie tegen het etablissement te ontketenen. Daar staat ook een van de grootste winnaars van het hele cryptoverhaal volledig achter.

Die man is de Amerikaanse investeerder Mark Cuban. Volgens Forbes heeft Cuban een vermogen van 4,4 miljard dollar. Hij is tevens eigenaar van de Dallas Mavericks, een Texaanse NBA-ploeg. Cuban is al jarenlang een grote aanhanger van cryptomunten en een van zijn meest uitgesproken supporters.

Net als Tesla-CEO Elon Musk promoot Cuban op zijn sociale media ook geregeld de mememunt Dogecoin, die qua aanbod geen ingebouwd plafond zoals Bitcoin kent, en daarom door sceptici als een soort valkuil gezien wordt.

Volgens Cuban zijn de voordelen van gedecentraliseerd digitale munten op een blockchain echter te mooi om te laten liggen. De post-Covid-heropening zou het de ideale moment zijn voor de globale economie om op de cryptokar te springen. Een pandemie op de schaal van de Covid-19-crisis komt namelijk maar een keer per eeuw langs. Van die gelegenheid moeten we gebruiken maken om ons financieel en economisch systeem fundamenteel bij te stellen, meent Cuban.

Cuban verscheen op 6 mei op de podcast van acteur Rob Lowe om uit te leggen waarom cryptomunten volgens hem ‘de toekomst’ zijn.

Mark Cuban meent dat er twee simpele redenen zijn waarom landen nu moeten overstappen op crypto:

1. Makkelijkere toegang

Volgens de miljardair duurt het ontvangen en verzilveren van stimuluspakketten, zoals die dat de Amerikaanse overheid tijdens de pandemie uitdeelde, te lang. Die transfers zouden nu via een bankoverschrijving of zelfs via de post worden geregeld. Dat kan verschillende dagen in beslag nemen. Cuban klaagt hiermee dus de slome aard van de traditionele financiële instituten aan.

‘De mensen die het geld het meest nodig hadden, kregen dit het traagst’, vertelde Cuban op de podcast tegen Lowe. ‘Als iedereen een digitale bankrekening of digitale munten had, zou dat geld onmiddellijk van de staatskas op je rekening verschijnen’, besluit Cuban.

2. Lagere kosten

Cuban stelde ook dat transactiekosten in rook zullen opgaan met het gebruik van digitale munten.

Daarbij haalde de miljardair ook aan dat een land zoals de Verenigde Staten elk jaar miljarden dollars moet uitgeven aan de productie van fiduciair geld (geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is) zoals de Amerikaanse pennies, dimes en nickles, die ondertussen feitelijk waardeloos zijn geworden.

Volgens een verslag van Coin News spendeerde de Amerikaanse regering in 2020 inderdaad ongeveer 618 miljoen dollar om fysieke munten te produceren.

‘Dan is er nog het fysieke betalen bij winkels, wat te lastig en te duur is, en het omgaan met banken, wat ook te duur is’, lamenteert Cuban. Er is ook nog de hygiënische kwestie rond het gebruik van fysiek geld. Dat werd al pijnlijk duidelijk tijdens de Covid-19-pandemie.

‘Er zijn geen nadelen aan digitale munten. Het enige probleem is dat mensen geen verandering willen’, besluit Cuban.

Ondertussen test Peking de digitale yuan, wat zijn antwoord op cryptomunten is. Ook de VS en de EU plannen de introductie van een digitale versie van haar munteenheden.

(am)

Lees ook: Crypto-miljardair waarschuwt: ‘Onderschat Dogecoin niet’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20