Google betaalt 118 miljoen dollar om klacht te schikken die beweert dat het bedrijf vrouwen onderbetaalt

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, is overeengekomen om 118 miljoen dollar te betalen om een rechtszaak te schikken over genderdiscriminatie. Ook zal een onafhankelijk deskundige de werving van het bedrijf analyseren en gaat een arbeidseconoom de loonongelijkheid bestuderen.

De schikking van Google moet echter nog wel door een rechter worden goedgekeurd. Een hoorzitting hierover staat gepland voor 21 juni. 

“Hoewel we sterk geloven in de rechtvaardigheid van ons beleid en onze praktijken, waren beide partijen het er na bijna vijf jaar procederen over eens dat het schikken van de zaak de beste oplossing is voor iedereen”, aldus Google in een verklaring.

Loonkloof van 17.000 dollar

Nieuws over de rechtszaak was er voor het eerst in 2017, nadat drie vrouwen het bedrijf beschuldigden van het onderbetalen van vrouwelijke werknemers, wat in strijd zou zijn met de Equal Pay Act van de staat Californië. De vrouwen stelden dat er een loonkloof van 17.000 dollar was. Daarnaast zou Google vrouwen automatisch richting lagere carrièrepaden leiden, wat resulteert in lagere lonen en bonussen in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers.

“Google heeft vrouwelijke werknemers gediscrimineerd en blijft dit doen door hen systematisch een lagere vergoeding te betalen dan wat mannelijke collega’s krijgen”, zo luidde de aanklacht.

Google deelt zijn nieuwe werknemers in op verschillende niveaus, afhankelijk van hun ervaring. De aanklagers stelden dat “Google vrouwen lagere functies toekent dan mannen met een vergelijkbare ervaring en opleiding”.

Een van de aanklagers beweerde dat zij op niveau 3 van Google was geplaatst, wat bedoeld is voor pas afgestudeerden, ondanks het feit dat ze al vier jaar ervaring had. Kort daarna werd een man met een vergelijkbaar ervaringsniveau op niveau 4 geplaatst door het bedrijf. Niveau 4 is bedoeld voor mensen met een aantal jaren ervaring in de sector.

Vrouwelijke ingenieurs onderbetaald

De behandeling van werknemers door Google is al vaker het onderwerp van onderzoek geweest. Vorig jaar betaalde het techbedrijf 2,5 miljoen dollar om een andere rechtszaak te schikken, waarin werd beweerd dat het bedrijf vrouwelijke ingenieurs onderbetaalde en Aziatische sollicitanten over het hoofd zag.

Momenteel onderzoekt het Amerikaanse Department of Fair Employment and Housing het bedrijf naar aanleiding van klachten over mogelijke intimidatie en discriminatie van zwarte werknemers.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20