Google Rusland vraagt faillissement aan na inbeslagneming bankrekening

De Russische tak van Google is van plan om het faillissement aan te vragen, nadat de autoriteiten beslag hebben gelegd op de bankrekening van het bedrijf. Het is hierdoor onmogelijk om personeel en leveranciers te betalen. Gratis diensten, zoals de zoekmachine en YouTube, zullen nog wel blijven werken in Rusland.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, staat al maanden flink onder druk in Rusland. Het Russische Roskomnadzor – verantwoordelijk voor het monitoren van de media in het land – heeft twee zaken aangespannen tegen Google, wegens het niet verwijderen van verboden informatie van zijn YouTube-platform. Het videoplatform zou volgens de mediawaakhond namelijk een belangrijk platform geworden zijn in de “informatie-oorlog” tegen Rusland. Ook zou de dienst zich schuldig maken aan het “schaamteloos” promoten van misinformatie.

“De inbeslagname van de bankrekening van Google Rusland door de Russische autoriteiten heeft het voor ons kantoor in Rusland onhoudbaar gemaakt om te functioneren, met inbegrip van het in dienst nemen en betalen van werknemers, betalen van leveranciers en voldoen aan onze financiële verplichtingen”, aldus een woordvoerder van Google.

De Russische overheid heeft op dit moment nog geen reden gegeven waarom het de bankrekening in beslag heeft genomen. In een verklaring zei het dinsdag wel dat het niet van plan was om YouTube en Google te blokkeren, ondanks herhaalde dreigementen en boetes. Gratis diensten, waaronder Gmail, Maps, Android en Play blijven vooralsnog beschikbaar voor Russische gebruikers. 

Ook kan Alphabet een boete van maximaal 20 procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf in Rusland tegemoet zien. De inkomsten van Google Rusland bedroegen in 2021 134,4 miljard roebel, zo bleek uit onderzoek van CNBC

Russisch antwoord op YouTube

Als antwoord op het Amerikaanse YouTube heeft Rusland sinds 2008 een eigen vergelijkbare videodienst. Vorige week, tijdens de belangrijke Russische nationale feestdag, “De Dag van de Overwinning”, lag de dienst plat door een cyberaanval. Hierdoor waren de militaire parade en de toespraak van Vladimir Poetin niet te zien op het platform. 

“Iemand wilde echt voorkomen dat RuTube de militaire parade die wordt gehouden zou tonen”, aldus de videodienst in een bericht op Telegram.

In een afzonderlijk incident vorige week werden ook meerdere Russische zenders gehackt, om de kijkers berichten te tonen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Er waren teksten te lezen als: “Je hebt bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”.

Westerse media onder druk

Rusland heeft de toegang tot Twitter en de platformen van Meta serieus beperkt sinds de inval van Oekraïne op 24 februari. Ook YouTube staat flink onder druk, omdat het kanaal de door Rusland gefinancierde staatsmedia heeft geblokkeerd. 

Daarnaast verwijt de Russische mediawaakhond de videodienst van het verspreiden van bedreigingen tegen Russische burgers. Advertenties die er te zien zijn roepen volgens Roskomnadzor namelijk op om de communicatiesystemen van de Russische en Wit-Russische spoorwegennetwerk te saboteren. “De acties van YouTube zijn van terroristische aard en bedreigen het leven en de gezondheid van Russische burgers.”

(ns)

Meer